Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kapacity sa riaditeľka škôlky zo Serede nebojí. Ale pýta sa: Budú mať škôlkari vymeškané hodiny? Budú prepadávať?

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Od roku 2020 majú všetky pätročné deti povinne nastúpiť do škôlky. Riaditeľka materskej školy v Seredi Iveta Fraňová sa neobáva, že bude mať nedostatok miesta. Bojí sa, ako sa budú starať o deti s fyzickým či mentálnym znevýhodnením. A o deti z vylúčených komunít.

Kapacity sa riaditeľka škôlky zo Serede nebojí. Ale pýta sa: Budú mať škôlkari vymeškané hodiny? Budú prepadávať? Martin Medňanský/SITA Ilustračné foto.

ste riaditeľkou materskej školy s právnou subjektivitou. Čo to znamená?

Sme škôlka s vlastným IČO aj DIČ, čiže fungujeme ako firma a celú ekonomiku si robíme sami. Je to veľmi náročné, keďže máme len jednu ekonómku. Ale je veľmi šikovná a zvládame to. Je nás na Slovensku len málo. Záleží od mesta, či dá škôlke právnu subjektivitu, aby si všetko robila sama, alebo zamestnanci materskej školy budú zamestnancami obce. My sme vznikli spojením štyroch škôlok do jedného právneho subjektu v roku 2008 a sídlime v štyroch budovách. Sme všetci zamestnancami škôlky a máme svoj rozpočet, ktorý nám schváli zastupiteľstvo. 

je to lepší model? 

Podľa mňa určite. Žiaden úradník nám nezasahuje do chodu školy, ani do financií. O väčších položkách samozrejme rokujeme so zriaďovateľom, máme dobrú spoluprácu. Avšak zákon na riaditeľku takejto školy vôbec neprihliada. Ja mám oproti ostatným riaditeľkám náročnejšiu prácu – ako keby som bola vo veľkej firme, ale celú byrokraciu musím zvládnuť sama. Ale je vynikajúce, keď si môžeme sami rozhodnúť o tom, aké budú odmeny, čo kúpime, čo opravíme. 

vidí rodič rozdiel medzi bežnou škôlkou a vašou? 

V podstate nie, sme štátna škôlka. Rodič vidí len to, že ideme na plavecký kurz a spravíme si k tomu projekt a nikto mi to nemusí schváliť alebo zrušiť. Poplatky určuje vždy len zriaďovateľ všeobecno-záväzným nariadením. V Seredi je to poplatok 20 eur mesačne, pričom predškoláci neplatia nič. Na nich nám štátny rozpočet posiela peniaze dvakrát do roka, a to vo výške 13,6 eur na mesiac. Bolo to prvé systémové opatrenie k tomu, aby čo najviac detí začalo navštevovať predškolskú výchovu, napriek tomu, že nebola povinná.

kedy ste sa dozvedeli o tom, že predškoláci budú mať škôlku povinnú? 

Už som o tom vedela dlhšie, diskutovali sme o tom s lektormi počas vzdelávacích kurzov pre riaditeľky, na ktoré pravidelne chodím. Už rok sledujeme aj naše české kolegyne. Máme skupiny na Facebooku, kde o tom diskutujeme. Súhlasíme s tým, že bude predškolská dochádzka povinná, ale legislatíva musí byť nastavená inak. My ako riaditeľky materských škôl ju nepovažujeme za komplexnú. Dáva nám právomoci a povinnosti, na ktoré nie sme pripravené a preškolené. Vieme, že vo svete chodia deti do škôlok povinne už aj od štyroch rokov. Mám vnučku v Amerike, kolegyne majú zase v Nemecku či v Anglicku. Ale funguje to za iných materiálnych, finančných a personálnych podmienok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite