Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už vieme liečiť niektoré typy rakoviny. Bežný človek si však liečbu nemá šancu dovoliť

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Vedci už vynašli liečbu, ktorá účinne zabíja isté typy rakoviny. Výskum rýchlo napreduje. No inovatívna liečba stojí tak veľa, že je pre bežného človeka nedostupná. Poisťovňa ju uhradí len zriedka. Aký má teda význam pre slovenského onkologického pacienta?

Už vieme liečiť niektoré typy rakoviny. Bežný človek si však liečbu nemá šancu dovoliť BORIS NÉMETH Novinárka Eva Sládková podstúpila imunoterapiu.

ľudia sa práve v Bratislave zhromažďujú na protest Za slušné Slovensko na výročie vraždy Jána a Martiny a hoci by naň Eduard Krekovič išiel rád, zostáva doma. Nie preto, že by sa nezaujímal o spoločenské dianie. Profesor archeológie prispieva aj na blog Denníka N, keď ho niečo v politike vytočí. Naposledy to boli slová predsedu parlamentu, že jeho rigorózna práca nie je plagiát. Pán Krekovič by však nevydržal stáť dve hodiny na námestí, cíti sa slabý. S diagnózou rakovina pľúc, po operácii a liečbe, zvláda len krátke polhodinové prechádzky. 

márne žiadal poisťovňu

Začalo sa to bolesťou chrbta. Po vystriedaní neurológa, ortopéda aj silnejších liekov proti bolesti sa pán Krekovič dostal konečne na pľúcnu kliniku. Pri CT vyšetrení chrbtice mal na pľúcach škvrnu, no keďže v detstve prekonal tuberkulózu, lekári to považovali za starý nález. Pri podrobnejšom preskúmaní sa ukázalo, že nádor sa uchytil priamo tam. Pán Krekovič dúfal, že nádor budú môcť vybrať, ale keď sa naň lekári pozreli zblízka pri operácii, bol už príliš prirastený na pohrudnicu. Zobrali väčšiu vzorku a pri rozbore sa ukázala aj pozitívna správa. Jeho nádor je vhodný na inovatívnu liečbu, ktorá je najnovším zabijakom rakoviny – imunoterapiu.

Onkológovia neboli nadšení, keď sa pán Krekovič, ktorý svoje výsledky prediskutoval s iným onkológom, pýtal na imunoterapiu. Hneď ho upozornili, že poisťovňa túto liečbu nezvykne uhrádzať. Lekár pána Krekoviča aj napriek tomu poslal do poisťovne Dôvera žiadosť o uhradenie lieku, kým medzitým si dve dávky pán Krekovič zaplatil sám. Dve dávky po 5 000 eur platili Krekovičovci zo životných úspor. Poisťovňa ich žiadosti nevyhovela a rozhodla sa inovatívny liek neuhradiť.

Aby poisťovňa mohla liek uhradiť, musí byť registrovaný v EÚ a zaradený do nášho zoznamu kategorizovaných liekov. Ak tam zaradený nie je, môže liek uhradiť na výnimku. Liek Keytruda, o ktorý pán Krekovič žiadal, je síce zaradený v zozname, no také ľahké to nebude. Keytruda je u nás kategorizovaná len indikáciu metastatický malígny melanóm, čiže rakovinu kože. A hoci zaberá dobre aj na pľúcne nádory, pre túto indikáciu ju poisťovne preplácať nemusia. „Celý život si platím poistenie a nikdy som nemal závažné ochorenie, nebol som dokonca ani na PN-ke. Keď som bol prechladnutý, pár dní som zostal doma, pretože mám také zamestnanie, že môžem pracovať aj z domu,“ hovorí pán Krekovič, profesor, ktorý dnes píše skriptá pre Úvod do archeológie. Ak by nemal s manželkou životné úspory, prístup k inovatívnej liečbe by si nemohol dovoliť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite