Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slušnosť bez spravodlivosti je bezmocná

.juraj Šeliga .spoločnosť .za slušné slovensko

Odznievajú prezidentské voľby, eufóriu z výsledku, ktorý si všimol aj svet, strieda každodenná realita. Povedzme si, život sa vracia do normálu. Teda, ak toto možno nazvať normálom.

Slušnosť bez spravodlivosti je bezmocná Branislav Bibel/SITA 25. február 2019, Bratislava: Orgnizátori Juraj Šeliga, Karolína Farská a Eva Lavríková počas tlačovej konferencie iniciatívy Za slušné Slovensko na bratislavskom Námestí SNP k plánovanej ceste po Slovensku.

hneď prvá téma, mimoriadne dôležitá, pokojne možno povedať, že až taká dôležitá ako prezidentské voľby, je voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Len krátke priblíženie: Národná rada má zvoliť 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie 9 kandidátov, aby sa mohlo skompletizovať plénum na 13 členov. Ústavný súd je najsilnejším súdom v krajine. Môže zrušiť v princípe akékoľvek rozhodnutie, ktoré mu pristane na stole. Od zákona cez rozhodnutie o väzbe až po medzinárodnú zmluvu. Ostatné dni nám ukázali, že aj ústavný zákon, ktorý mení Ústavu, môže vyhlásiť za protiústavný. 

Môžete sa pýtať, čo má táto téma so slušným Slovenskom. Všetko – slušnosť bez spravodlivosti je bezmocná. Áno, sediac v Národnej rade, či už starej budove počas vypočutí kandidátov, alebo v tej novej počas voľby, miestami človeka obchádza bezmocnosť. Špeciálne, keď sme svedkami toho, ako poslanci nechcú zvoliť dostatok kandidátov. Niežeby nemali z čoho vybrať, jednoducho politika prevládla. Urazené ego bývalého premiéra, politické obchody a neschopnosť vidieť za horizont vedú k výsledku, že celý výberový proces sa zredukoval na poradu v kancelárii, kde sa Fico, Danko a Bugár dohodnú, ako si podelia léno.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite