Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fedor Gál: Nech sú pravda a láska vašou vierou

.fedor Gál .spoločnosť

Zuzana Čaputová vyhrala prezidentské voľby v čase, keď odporcovia politiky, ktorú ona symbolizuje, pretláčajú do médií, sociálnych sietí, a verejného priestoru vôbec, tieto tri základné témy.

Fedor Gál: Nech sú pravda a láska vašou vierou Andrej Bán

1. zápas s liberalizmom a liberálnou demokraciou, 2. zápas o tradičnú rodinu, 3. zápas o protiimigračnú politiku „bez výnimky“. Stoja za nimi ľudia, ktorí v týchto prezidentských voľbách prehrali. 

Sú to tí, ktorí vyznávajú demokraciu „bez prívlastkov“ s nacionalistickým podtónom a s podvedomou adoráciou silnej ruky. Ďalej ľudia, ktorí si nevšimli, že ich koncept tradície, vrátane predstáv o tradičnej rodine, prešiel dramatickými zmenami. A napokon ľudia, ktorí si z lásky k blížnemu spravili živnosť a volebné logo. To oni dostali v týchto voľbách „po papuli“, aby som použil slovník Roberta Fica, a nie liberáli. Mimochodom, vedia oni vôbec, čo to slovo liberál naozaj znamená? 

V pozadí sa skrývajú nemalé riziká. Napríklad podrývanie našej civilizačnej príslušnosti, vrátane príslušnosti k EÚ a NATO, dlhodobé odkladanie riešení podstatných spoločenských problémov – od vzdelania cez zdravotníctvo až po nevšímavosť k erózii solidarity a úcty k inakosti, vrátane inakosti seniorov a detí, čo sú nevinné obete erózie morálky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite