Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme dvojaký meter?

.ján Gálik .spoločnosť .za slušné slovensko

V roku 2018 bolo na Slovensku 57 vrážd. Prečo teda nebolo 57 pochodov či protestov? Je azda život novinára hodnotnejší ako život robotníka či dôchodcu, ktorý celý život pracoval? 

Máme dvojaký meter? Milo Fabian/SITA

v Dobšinej sa nedávno konal pochod pod záštitou ĽSNS. Vznikol ako reakcia na brutálnu vraždu mladého Štefana, brankára lokálneho futbalového družstva a obyvateľa Dobšinej. Štefan bol ubitý na smrť mladým 22-ročným Rómom z Dobšinej pred lokálnou krčmou, na ulici za bieleho dňa. Prečo sme teda neorganizovali pietne spomienky a pochody za slušné Slovensko? A prečo to spravil Kotleba a ĽSNS? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Kotleba pochod zorganizoval len preto, že páchateľom bol Róm. Možno by bolo namieste opýtať sa, prečo neorganizoval pochody aj v prípade dalších vrážd. Napríklad, keď policajt v Hurbanove zastrelil troch ľudí, Rómov, v dome, v ktorom žili. Odpoveď je opäť jednoduchá: lebo páchateľom nebol Róm.

Motív Kotlebu a ĽSNS je jasný – využiť tragédiu a emócie obyvateľov na politickú propagáciu jeho strany. Využiť tú „správnu“ chvíľu, hnev ľudí, a ľahšie tak šíriť rasistické videnie sveta. Zasiať semeno nenávisti, nasľubovať riešenia a potom zmiznúť. Ak je niečo tancom na hrobe nevinného človeka, tak práve toto. Zaplniť mestečko zelenými zástavami ĽSNS pod zámienkou zapálenia sviečky na mieste činu.

„Každý názor a prejav treba rešpektovať až po určitú hranicu, za ktorou je nebezpečný a neprijateľný.“ 

Aký je teda rozdiel medzi vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a inými? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite