Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Modulárny svet

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Keď diskutujeme o nových trendoch, často sa stretávame s modulárnymi princípmi. Ich teoretické začiatky boli rozpracované už v 70. rokoch, ale modulárny svet naplno prichádza až dnes. Čo to znamená?

Modulárny svet Boris Németh

zákazníci chcú čoraz viac rôznych variantov výrobkov a služieb, chcú individuálne riešenia a často menia svoje požiadavky. Svet sa zrýchlil a je dynamický. Výsledkom je, že sa neustále skracujú životné cykly výrobkov. Nie preto, že by nedokázali fungovať, ale menia sa móda, zákaznícke trendy, prichádzajú nové technológie a materiály a vzniká takzvané morálne opotrebenie výrobku, pre ktoré sa funkčné výrobky nahrádzajú novými. Fanúšikovia „ekonomického rastu“ sa z toho možno tešia, ale v skutočnosti to znamená ďalšiu ťažba surovín a ničenie prírody, hromadenie odpadu, zbytočné vynakladanie energie a spotreba zdrojov.

Modularita znamená niekoľko výhod. Z rovnakých modulov sa dajú postaviť rôznorodé aplikácie, napríklad konfigurácie programov, stavby, produkty, služby učebné plány a podobne. Poznáme stavebnice Lego, IKEA alebo modulárne autá rôznych značiek. Firma Koma Modular navrhuje a vyrába modulárne domy. Dobre navrhnutá modularita v dizajne a konštrukcii potom vedie aj k zjednodušeniu výroby, montáže, manipulácie, skladovania, servisu a predaja. Automobilkám umožňuje modularita paralelne vyvíjať moduly, ktoré majú rôzne funkcie a skracovať tak čas vývoja. Medzi rôznymi typmi automobilov sa dajú používať rovnaké moduly, modularita sa využíva aj na výrobných linkách, vo výrobných halách a pri konfigurovaní auta u obchodníka a jeho plánovaní pre výrobu a logistiku. 

Modularita však môže prispievať aj k predĺženiu životného cyklu výrobku, ktorý ďalej slúži svojmu účelu a my v ňom iba vymieňame zastarané moduly za modernejšie. Takto je možné vymieňať dosky v modulárnych počítačoch, programové moduly v komplexných programových systémoch alebo funkčné moduly v rôznych prístrojoch. Modularita umožňuje nielen individuálne konfigurovanie riešenia na mieru, ale aj je postupné rozširovanie a prekonfigurovanie podľa potrieb a možností zákazníka. Mladí ľudia si takto môžu napríklad postaviť menší modulárny dom, ktorý postupne zväčšujú podľa počtu detí a neskôr zase prekonfigurujú do menšieho a úspornejšieho domu pre dôchodcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite