Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhlásenie skupiny maďarských intelektuálov na Slovensku: Nenechajme sa pomýliť, hlasujme za Čaputovú

.redakcia .spoločnosť

Podľa signatárov môže len Zuzana Čaputová naštartovať proces návratu Slovenska na cestu spravodlivosti a právneho štátu. Reagujú tak na zavádzajúce informácie maďarských médií.

Vyhlásenie skupiny maďarských intelektuálov na Slovensku: Nenechajme sa pomýliť, hlasujme za Čaputovú Jakub Julény/SITA

v prvom kole prezidentských volieb preukázali voliči maďarskej národnosti múdry a zodpovedný postoj. Dôrazne odmietli extrémizmus a jednoznačne sa postavili za kandidátku, ktorá sľubuje zásadnú politickú a spoločenskú zmenu.

V ostatných dňoch sme zaregistrovali, že niektoré médiá v Maďarsku vrátane tých, ktoré sú formálne verejnoprávne, informujú o voľbách na Slovensku tendenčne, zverejňujúc mnohé neoverené, nepravdivé a zavádzajúce informácie. Považujeme za poľutovaniahodné, ak majú tieto aktivity slúžiť zneisteniu voličov maďarskej národnosti na Slovensku a neprípustnému ovplyvňovaniu volieb v susednom štáte. 

Slobodu prejavu, slobodu názoru a slobodu tlače ako kľúčové demokratické hodnoty si bezvýhradne ctíme. Zásadne však odmietame, aby sa sloboda prejavu zneužívala na šírenie zámerných dezinformácií a strachu. 

Na základe výsledkov prvého kola volieb je favoritkou na získanie funkcie hlavy štátu Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Prezidentská kandidátka je zástankyňou očisty verejného života, otvorenej diskusie a dôveryhodných činov. Ona môže naštartovať proces navrátenia krajiny na cestu spravodlivosti a právneho štátu. 

Zuzana Čaputová nikoho nevylučuje, nerozdúchava nenávisť. Práve naopak, je presvedčenou zástankyňou demokratického dialógu. Podporuje myšlienku konkurencieschopného, sociálne spravodlivého, otvoreného Slovenska. Slovenska, v ktorom sú občianska rovnosť a rovnosť šancí nás všetkých zaručené zákonom a funkčnými demokratickými inštitúciami. Prezidentské právomoci hodlá vykonávať s cieľom naplnenia uvedených princípov a v ich duchu.  

Veríme, že Maďari na Slovensku sa nenechajú oklamať a 30. marca pôjdu k volebným urnám v ešte väčšom počte ako v prvom kole. Sme presvedčení, že tak ako doteraz vo všetkých kľúčových momentoch po roku 1989, aj teraz sa rozhodnú správne. 

Nenechajme sa teda zviesť diskreditačnou kampaňou opätovne zneužívajúcou meno Georgea Sorosa, ktorá sa šíri z niektorých kruhov v Maďarsku i u nás. Zvažujme a rozhodujme sa triezvo. Hlasujme za kandidátku, ktorá stojí pevne na princípoch demokracie a ústavnosti, snaží sa o presadenie slušnosti v politike a je zástankyňou rovného zaobchádzania pre všetkých občanov Slovenskej republiky!

Miklósi Péter – novinár; Mészáros András – univerzitný profesor; Zászlós Gábor – právnik; Bindics Zsolt – ekonóm; Petőcz Kálmán – politológ, bývalý veľvyslanec; Bolemant Lilla – trénerka, Občianske združenie Phoenix; Nagy Ildikó, redaktorka; Hunčík Péter, psychiater a publicista

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite