Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme tí, na ktorých (hlasy) sme čakali

.karolína Farská .spoločnosť .za slušné slovensko

Pred prvým kolom prezidentských volieb sme počas dvoch týždňov prešli Slovensko. Od západu na východ a zase späť, vo viac než štyridsiatich piatich mestách sme sa rozprávali s ľuďmi o dôležitosti volieb, prezidentskom úrade, ale aj o ich každodennom živote na Slovensku.

nevraveli sme ľudom, koho majú voliť, snažili sme sa diskutovať o tom, aké dôležité je pre nás hľadať jasne proeurópskeho a demokratického kandidáta. Ešte pred dvoma týždňami sme stáli pred hrozbou, že sa do druhého kola dostane fašista alebo človek spájaný s justičnou mafiou.

Stojíme opäť pred hrozbou? Je správny výber aj teraz dôležitý? Hoci je napojenie kandidátov na politické strany alebo konkrétnych politikov podstatným atribútom, vynechajme ho nachvíľu z tejto debaty. Po týždňoch kampane si vie každý zrátať, aký nezávislý je jeden aj druhý kandidát a do akej miery mu podporujúca strana diktuje, čo si „myslieť“ a čo vravieť. To ma privádza k faktoru, ktorý je jeden z najdôležitejších.

Voľba prezidenta je voľbou osobného príbehu človeka, v ktorého veríme, že bude morálne, odborne a spravodlivo reprezentovať našu krajinu. Volíme si prvého občana štátu, určitý ideál. Jeden z predpokladov je silná osobná integrita. Iste, prezident má zastupovať všetkých rovnako, ale či už tu máme pravicového alebo ľavicového, konzervatívneho alebo liberálneho kandidáta, nie sú to len posledné týždne, ktoré ju alebo jeho definujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite