Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cena za slušnosť: My sme tí, na ktorých sme čakali

.táňa Sedláková .ján Gálik .spoločnosť .esej

Tohtoročná Cena Dominika Tatarku bola udelená iniciatíve Za slušné Slovensko za knihu My sme tí, na ktorých sme čakali a za ich občiansku aktivitu. Súčasťou ceny sú maľby Daniela Fishera. Tie ocenení venovali rodinám Kuciakovcov a Kušnírovcov.

Cena za slušnosť: My sme tí, na ktorých sme čakali BORIS NÉMETH 13. marec 2019 Bratislava: V Pálffyho paláci udelila porota Ceny Dominika Tatarku, ktorej organizátorom je Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, toto prestížne ocenenie šestnástim členom iniciatívy Za slušné Slovensko.

prinášame „tatarkovskú reč“ držiteľov ceny a laudáciá Miloša Lichnera a Martina M. Šimečku.

Stojíme tu dnes medzi vami. Stojíme tu sami za seba, ale aj ako zástupcovia a zástupkyne prispievateľov do občianskeho diania v roku 2018, ktoré čiastočne zhŕňa zborník My sme tí, na ktorých sme čakali. Zborník vydalo vydavateľstvo Artforum v spolupráci s občianskou iniciatívou Za slušné Slovensko. 

Preberáme ocenenie, ktoré sa udeľuje už 25 rokov. Preberáme ho tridsať rokov po smrti Dominika Tatarku. Životy niektorých z nás sú kratšie než cena samotná. Iní z nás, naopak, stáli na námestiach slovenských miest už v roku, keď Tatarka zomrel, a teraz na nich stáli opätovne. Jedni aj druhí, východniari, Oravčanky aj Bratislavčania, si uvedomujeme potrebu kontinuálnej spolupráce na demokratickom spravovaní spoločnosti, ktorej sme súčasťou. Cítime vzájomnosť aj s tými, ktorí do zborníka neprispeli, zhromaždenia neorganizovali a nestáli na nich po našom boku. Na týchto ľuďoch nám záleží. Od súčasných aj budúcich predstaviteľov štátu, podnikateľov aj členov občianskej spoločnosti očakávame, že budú so záujmom vytvárať priestor pre spoločný dialóg a podmienky pre kvalitnejší život nás všetkých. 

Vražda, ktorá sa nemala stať, výrazne zasiahla do našich životov a spôsobila aj to, že tu dnes stojíme. Bolesť rodín Kuciakovcov a Kušnírovcov sme precítili do tej miery, do akej sme schopní. Intenzívnejšie sme si začali uvedomovať pokrivené spôsoby spravovania vecí verejných. Bezhraničnosť moci, ktorá stále ohrozuje slovenské novinárky a novinárov, svedčí o stave, do akého sa Slovensko dostalo. Rozhorčenie a hnev sa však snažíme premeniť na záujem a spoluprácu. Posilnila sa v nás dôvera v druhého aj zodpovednosť. Počas posledného roka sa výraznejšie angažujeme a podporujeme svoje okolie na spoluprácu, ktorej základmi sú kultúra a rešpekt k druhému. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite