Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Róbert Hromec: Rotary nie je klub milionárov

.michal Oláh .spoločnosť

14. marca si pripomenieme 92. výročie vzniku prvého Rotary klubu (RC) na Slovensku založeného v roku 1927 Cyrilom Tillem. Klub je pre svoj uzavretý charakter združujúci spoločensky vplyvných ľudí opradený niekoľkými tajomstvami. Výtvarník Róbert Hromec je od roku 2019 jeho prezidentom.

Róbert Hromec: Rotary nie je klub milionárov Boris Németh

po revolúcii ste prežili takmer desať rokov v New Yorku, kde ste študovali a pracovali v metropolitnom múzeu. Prečo ste sa vrátili na Slovensko?

Hovorí sa, že za všetkým hľadaj ženu. Nikdy som neľutoval toto rozhodnutie a som hrdý, že tu žijem a vtedy som vnímal, že Slovensko má veľký potenciál, čo sa mi aj potvrdilo. Teraz sa veľa hovorí o odleve slovenských študentov za lepšími podmienkami, no otázka je, kto tu ostane. A ja poznám aj takých, ktorí sa vrátili a nikdy to neobanovali. Takže je to dôležité aj pre spoločnosť, aby si aj mladí ľudia dokázali uvedomiť širšie súvislosti a vracali sa späť na Slovensko. Verím, že Slovensko je na dobrej ceste a raz sa zaradí medzi vyspelé európske štáty. 

ste jeden z mála umelcov, ktorému sa už dve dekády darí v slovenských podmienkach živiť výtvarným umením. Čomu okrem talentu vďačíte za tento úspech?

Nie je to len o talente. Na univerzite v New Yorku k nám prišiel profesor a povedal „no musím vás sklamať, talent je len 10 %“. A určite to platí. Človek musí mať šťastie a to treba posúvať ďalej. Na začiatku sme všetci na jednej čiare a potom, ako to bude pokračovať, to nie je len vlastná zásluha, ale aj okolnosti. Byť v správnom čase na správnom mieste. Stretnúť správnych ľudí a vedieť ich osloviť.  

Mne pomohol pobyt v zahraničí. To, že sa dokážem uživiť a osloviť ľudí doma aj v zahraničí, je následok toho, že som dokázal prežiť ťažké časy v zahraničí, keď som nebol finančne podporovaný rodičmi a musel som sa spoľahnúť len na seba a nájsť v tých ťažkých chvíľach odvahu a silu prežiť. A to je v každom z nás, len človek musí tu odvahu nájsť.

aký bol váš život v New Yorku?

Prvý rok v 1990 som žil u svojej tety v New Yorku a posledných 7 rokov som žil v podnájme. Takže som študoval a zarábal, aby som na školu mal. Bol som čašník, robotník na stavbe, kde som sa stretol s ľuďmi z celého sveta. Aj moji spolužiaci boli z celého sveta, Švajčiarsko, Kórea, Amerika. Naučilo ma to filantropii, ktorá je na Slovensku ešte v plienkach, ľudia by chceli pomôcť, ale nevedia ako. Pomoc je o malých sumách, nie o desaťtisícoch. Napríklad kúpiť si Nota Bene. 

už niekoľko rokov máte v najstaršom slovenskom Rotary klube na starosti filantropiu, od roku 2019 ste jeho predseda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite