Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet chorých ľudí

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Môj otec je lekár. Celý život k nemu chodili ľudia s rôznymi chorobami, aj simulanti a hypochondri. Aj za mnou chodia pacienti, aj keď nie som lekár.

majú rôzne choroby. Nespia, majú strach zo zlyhania, nezvládajú tlak, ktorý na nich vytvára ich okolie. Niektorí trpia schizofréniou medzi tým, čo si myslia a čo musia hovoriť. Iní nezvládajú svoj život ani prácu, potláčajú svoje svedomie, lebo musia prikyvovať na nezmysly. Sú aj takí, ktorí chcú byť v každej situácii perfektní. No aj tak nie sú a zbytočne sa trápia.

pacienti

Občas prídu ku mne na seminár o zjednodušovaní práce a života. O tom, ako sa držať dôležitých vecí a nestať sa obeťou operatívy. Sťažujú sa mi, v akej firme pracujú. Takmer polovicu ich práce tvorí balast a zbytočné činnosti. Nudné schôdze, zápisy, vypĺňanie dokumentov, ktoré nikto nečíta, riešenie vecí, ktoré riešiť netreba. A vo zvyšnom čase (4 pracovné hodiny) nestíhajú dôležité veci.

Najhoršie sa často majú ľudia, ktorí majú tieto vlastnosti. Sú schopní a vedia vyriešiť veľa vecí. To znamená, že im každý nosí prácu. Sú ochotní a nevedia povedať nie. Neodmietnu žiadnu prácu a tak jej majú vyše hlavy a nosia si ju domov. Vždy hovoria pravdu a to, čo si myslia. To je vážny problém, ale prvé dve vlastnosti ho vyvážia. Rozumejú detailom. Aj to je problém, pretože „tí hore“ frčia na percentách v exceloch a pekných obrázkoch v powerpointe a tých, ktorí rozumejú výkresom a technickým detailom, považujú za ľudí, ktorí veci komplikujú a brzdia.

A čo sa deje vo firmách? Niektorí ľudia v nich bojujú o tituly a pozície, iní robia „cvičené opice“ a „ozubené kolesá“. Ľudia musia niekedy robiť veci, ktoré sú v rozpore s ich hodnotami. Mnohí sa naučili, že je pre nich lepšie prikyvovať na nezmysly a klamstvá, ako hovoriť otvorene pravdu. „Ľudské zdroje“ sú nútené spolupracovať na zlých veciach a projektoch, nechajú sa manipulovať a ovládať. Mnohí sa boja zakričať, že cisár je nahý a nemajú odvahu meniť veci vo svojom okolí.

diagnózy

Liečim firmy a ľudí v nich. Diagnózy sú rôzne. Napríklad maniodepresia. Horúčkovito sa prezentujú rôzne vízie a stratégie, neskôr upadnú do zabudnutia a ľudia do pasivity a letargie. V podnikoch sa pohybujú aj rozdvojené osobnosti. Keby len rozdvojené, aj roztrojené alebo rozdrobené na kúsky. Každému hore musia povedať, čo chce počuť a ešte si to musia aspoň pár týždňov aj pamätať. Paranoja a stihomam trápia ďalších – prenasledujú ich audítori, kontrolóri, ale hlavne rôzni votrelci, ktorí by si chceli sadnúť na ich stoličku. Viac ako polovicu pracovného času bojujú mnohí manažéri o svoju stoličku. Kleptománia sa tiež rozmohla. Sú aj ďalšie diagnózy. Strata identity, zdravého rozumu, frustrácia, vyhorenie, potláčanie svedomia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite