Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pat a Mat slovenského zdravotníctva

.rudolf Zajac .spoločnosť

Tie dve ikonické bábkové postavičky najlepšie charakterizujú bezradnosť všetkých Ficových vlád. A tá bezradnosť je, najmä čo sa týka zdravotníctva, celkom zjavná. Stačí sa pozrieť na Bratislavu. Dostavíme Rázsochy, zbúrame Rázsochy, dostavíme a zbúrame... a tak stále dookola.

Pat a Mat slovenského zdravotníctva JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA Búranie a dostavba nemocnice Rázsochy v Bratislave je v čase, keď Penta začína stavať nemocnicu na Boroch, čírym nezmyslom.

iným šlágrom je nemocnica v Ružinove. Raz pristavíme, inokedy nepristavíme, no zrekonštruujeme a zasa dookola. Najhoršie však je, že nič sa nedeje. Iným plánom bol Druckerov nápad rozdeliť bratislavské nemocnice na tých päť pôvodných, a to bez toho, aby sa zamyslel nad tým, prečo sme ich kedysi spojili do jednej. Je evidentné, čo sa od modernej nemocnice očakáva. Doba hospitalizácie sa všade na svete skracuje, prečo by sa teda nemala aj u nás? Klásť dôraz na podporu ambulantnej starostlivosti nestačí iba vo verbálnej rovine, podpora musí byť reálna. U nás je to naopak.

chýba koncepcia, predstava a vízia

Ambulancie, ktoré sú v podstate od roku 1996 väčšinovo neštátne, často živoria. Zdravotná politika štátu, reprezentovaná ministerstvom zdravotníctva, v podstate neexistuje a od roku 2006 neexistuje ani nijaká koncepcia. Ak niečo existuje, skôr antikoncepcia, pretože nijaká myšlienka sa ani nezrodila, tobôž aby sa realizovala. No poďme po poriadku.

Päť pôvodných bratislavských nemocníc bolo spojených do jednej, aby sa jednoduchšie optimalizovali – okrem iného – aj lôžka. V nemocnici, kde je napríklad iba jedno interné lôžkové oddelenie, sa prakticky nedá zrušiť. Ak je ich päť, nie je žiadny problém jedno či dve lôžka zrušiť, stále ostanú ešte tri.

Iným dôvodom bolo zjednotenie a zlacnenie nákupov tovarov a služieb a veľa iných podobných podobne. Stav budov bol a stále je katastrofálny. Pochádzam z pracoviska, na ktorom bola aj desaťposteľová izba, čo na urológii už nie sú nijaké žarty. Jedno WC pre mužov a jedno pre ženy na 70 pacientov – čo dodať? Stredovek. 

Po spojení nemocníc do jedného celku sme uvoľnili najmenej štyri budovy v centre mesta, a potom sa uvoľnené budovy predali. Peniaze z predaja patrili nemocnici a mali slúžiť výhradne na opravu a modernizáciu existujúcich budov. Podarilo sa z nich vybudovať kvalitnú hrudnú chirurgiu v Ružinove, no zvyšok peňazí skončil bohviekde. Vymenila sa vláda, vymenili sa riaditelia nemocníc a peniažky sa roztratili.

O tom, ako to fungovalo po roku 2006, svedčí napríklad zdevastovaná budova Prvej gynekologickej pôrodníckej kliniky na Zochovej ulici v Bratislave, o ktorú sa po jej vyprataní nedokázali postarať trinásť rokov. Dnes je v takom stave, že ani squateri ju nechcú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite