Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako má dieťa správne dospievať? Hocijaké prejavy pred ôsmym rokom treba povedať pediatrovi, hovorí endokrinologička

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Aj endokrinologička Zuzana Pribilincová sa vo svojej ambulancii stretáva s čoraz mladšími deťmi, ktoré vstupujú do puberty. Vysvetľuje, prečo dnes deti dospievajú skôr a čo vlastne pubertu spúšťa.

Ako má dieťa správne dospievať? Hocijaké prejavy pred ôsmym rokom treba povedať pediatrovi, hovorí endokrinologička Denisa Gdovinová

kedy začína dieťa dospievať? 

Vek nástupu puberty sa zvyčajne dedí. Avšak nie je zatiaľ známe, čo presne je spúšťačom puberty. Vedci dlho tvrdili, že je to hmotnosť, za ktorú je zodpovedné prevažne množstvo tuku v tele. To určite má svoju rolu, ale dnes vieme, že to nie je jediný spúšťač. A to máme za sebou 20 rokov seriózneho výskumu rôznych substancií – neuroproteínov, ktoré navodzujú spustenie puberty. Svoj podiel má asi aj „hormón spánku“ melatonín.

ako vplýva na dospievanie melatonín?

Hladiny melatonínu sa znižujú s vekom, vidíme to aj tak, že deti po piatom, šiestom roku menej spia. Boli však publikované práce, v ktorých boli u detí s predčasnou pubertou namerané nižšie hladiny melatonínu, ako im prislúchalo k veku. A naopak, u oneskorenej puberty boli hladiny vyššie po dlhší čas.  Zatiaľ sa už pokročilo vo výskume v tom, že existuje dôkaz o vplyve melatonínu na spúšťač puberty, otázne však je, či je to vzájomné prepojenie také silné, aby sa puberta dala melatonínom ovplyvniť. To je cieľ súčasných výskumov.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite