Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Farmári vykydali na protest pred Pôdohospodársku platobnú agentúru hnoj, ohlásili generálny štrajk

.dominik Harman .spoločnosť

Malí farmári ohlásili generálny štrajk, ktorý by sa mal uskutočniť do jedného mesiaca. Chcú zablokovať hraničné priechody a vstupy do krajských miest.

Farmári vykydali na protest pred Pôdohospodársku platobnú agentúru hnoj, ohlásili generálny štrajk Branislav Bibel/SITA 22. február 2019 Bratislava: Protestujúci farmári vysypali hnoj pred Pôdohospodársku platobnú agentúru v Bratislave

protestujúci farmári v Bratislave pristúpili k radikálnemu kroku. V piatok o ôsmej hodine ráno prišli pred sídlo Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na Hraničnej ulici a pred dvere na znak zúfalstva vykydali hnoj.

Dominik Harman

Pôdohospodársku platobnú agentúru vedie generálny riaditeľ Juraj Kožuch. Práve jeho a celú agentúru považujú farmári za jeden z hlavných problémov neférového agrobiznisu. „Pán Kožuch pre nás nie je dôveryhodná osoba,“ povedal na jeho adresu v stredu líder farmárov Patrik Magdoško.

Farmári sa stretli na porade, na ktorej sa dohodli, že vstúpia do generálneho štrajku. Ten avizovali na najbližší mesiac. Zároveň však prerušili blokádu a protesty v hlavnom meste, vracajú sa domov.

dominik harman

Sledovali ste s nami naživo z Ružinova v Bratislave:

 Agentúre vyčítajú neférové prideľovanie dotácií. Už notoricky známy je príklad „grófky“ Ľubice Roškovej, exposlankyne za Smer. Tá poberala dotácie aj na pozemky, ktoré očividne neobhospodarovala - napríklad na betónové plochy.

Fungovanie PPA kritizoval už v júli 2018 aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Udeľovanie dotácií vtedy označil za „divné a netransparentné.“

Jeden z farmárov, Patrik Magdoško, poukázal na zvláštnu väzbu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite