Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Občania sa nezľakli a nemlčali. Práve naopak, prehovorili

.juraj Šeliga .karolína Farská .spoločnosť .za slušné slovensko

Zavraždili Jána a Martinu. Pred rokom. Netreba viac emócií ani metafor alebo iných floskul. Každý si pamätá, vie kde bol, čo robil. Hneď, ako sa to stalo, sa začala formovať skupina ľudí. Iste, táto veta znie veľmi široko, ale práve tak to v realite aj vyzeralo.

Občania sa nezľakli a nemlčali. Práve naopak, prehovorili Ivan Fleischer/SITA

občania, ktorí organizovali zhromaždenia, ktorí na ne chodili, ktorí nosili odznaky a začali si predplácať noviny, ktorí zakladali miestne iniciatívy alebo sa pridávali k tým existujúcim, ktorí sa rozhodli kandidovať v komunálnych voľbách alebo vo voľbách, ktoré nás práve čakajú... dalo by sa pokračovať dlhým výpočtom. 

Občania sa nezľakli a nemlčali. Práve naopak, prehovorili, ukázali, že majú moc. To je jedna z najdôležitejších vecí, ktoré nám tento rok dal a mali by sme dohliadnuť na to, aby to tu aj zostalo. Rôznorodosť, spolupatričnosť a odhodlanosť sa spojili pre slušnosť a spravodlivosť na Slovensku, spoločne, medzi všetkými generáciami. V rámci tohto celého vznikla iniciatíva Za slušné Slovensko. Keď po prvom spomienkovom pochode za Jána a Martinu vznikala, nikto netušil, či prežije viac než týždeň. V časoch neistoty a strachu, čo s krajinou bude, sme sa však spoločne držali a stáli pri sebe. Tí, ktorí sa nepoznali, sa spojili a ustúpili zo seba. Lebo toho, čo nás spája, je viac než toho, čo nás delí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite