Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obrí slimák: Slizký maznák a liečiteľ v jednom

.tomáš Čejka .lifestyle .príroda

Hľadáte nenáročného spolubývajúceho, ktorý by nerobil hluk, nezanechával po sebe neporiadok, nepĺzol a nepáchol? A mal navyše liečivú moc? Zadovážte si obrieho slimáka.

Obrí slimák: Slizký maznák a liečiteľ v jednom IRYNASHUB/DPPHOTO/PROFIMEIDA Mlaďatá achatín zoženiete a uživíte za pár eur, z ich prítomnosti sa môžete tešiť dlhých desať rokov, ktoré spokojne prežijú v obyčajnom plastovom či sklenenom boxe.

obrie slimáky, menom achatíny, pochádzajú z tropickej Afriky a patria medzi najväčšie suchozemské mäkkýše na zemeguli. Ulity najväčších druhov dorastajú takmer do tridsiatich centimetrov, pričom celý živočích môže merať vo výnimočných prípadoch takmer štyridsať centimetrov. Náš najväčší suchozemský ulitník, známy slimák záhradný, vyzerá so svojou necelých päť centimetrov veľkou ulitou vedľa achatíny pomerne rozpačito. Jeho prípadné komplexy však vyváži fakt, že nikomu nenapadne brutálne ho vyhnať z domčeka len preto, aby mu ho prevŕtal a zavesil si ho na niektorú časť tela, ako bežne robia s domčekom achatíny africkí domorodci. 

Zatiaľ, čo domorodcov slimačie obry inšpirujú na umeleckú tvorbu, v našich končinách rozvírili achatíny najmä chovateľské vody. Sú vhodné pre každého, kto hľadá domáce zviera, ktoré nie je hlučné, nepĺzne, nedemoluje byt, nepotrebuje veľa pohybu a v podstate ani čerstvý vzduch. Mlaďatá achatín zoženiete a uživíte za pár eur, z ich prítomnosti sa môžete tešiť dlhých desať rokov, ktoré s minimálnymi životnými nárokmi spokojne prežijú v obyčajnom plastovom či sklenenom boxe. Hororový scenár sa nekoná, ani keď sa nejaký ten slimák náhodou dostane na slobodu: v prípade, že utečenca zbadáte včas, nehrozí zbesilá naháňačka. Keď zmizne z dohľadu, na rozdiel napríklad od rôznych hlodavcov si uňho môžete byť istí, že miesto jeho posledného pobytu neobjavíte až vtedy, keď ucítite nepríjemný sladkastý zápach.

chovateľ európskeho kalibru

Chovu obrích slimákov sa venujú najmä nadšenci vo Veľkej Británii, u nás je ich zatiaľ pomenej. Možno sa pýtate, čo také očarujúce možno nájsť na týchto pomalých a slizkých živočíchoch? Pražský chovateľ Tomáš Protiva na svojej stránke prezrádza, že dôvod na kúpu prvých slimačích kusov bol pragmatický: potreboval krmivo pre chov suchozemských korytnačiek. Pôvodnej potrave sa však začalo dariť, a tak sa populácia postupne rozrastala. Zbierkou a neskôr až vášňou sa stala po doplnení niekoľkými exemplármi zo zahraničných chovov. Tomáš dnes sám seba považuje za najzanietenejšieho chovateľa v rámci Európy a možno aj sveta, vlastní niekoľko desiatok druhov a okolo tisícky jedincov. Jeho vízie do budúcnosti sú jasné – naďalej rozširovať a zveľaďovať zbierku a šíriť informácie o tvoroch, ktoré nazýva jedinečnými a nádhernými. 

Ak vás zaujala vášeň chovateľa Tomáša a v tejto chvíli podliehate silnému nutkaniu rozbehnúť sa do najbližšieho obchodného centra a vybehnúť odtiaľ so slimačou trofejou, trošku vás schladíme. Na to, aby ste sa stali majiteľom jedinečného exemplára, treba trošku posurfovať po internete a nájsť vhodný chov, prípadne burzu. Cena za kus sa pohybuje okolo osem eur, kto však chce exotického šampióna krásy, nech ráta so sumou, ktorá sa vyšplhá až do výšky osemdesiat eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite