Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo si obliecť do tanku, keď sa chystáte v auguste na inváziu?

.elena Akácsová .spoločnosť

Môže byť jedna z najznámejších fotografií Ladislava Bielika z invázie sovietskych vojsk v Bratislave v auguste 1968 falošná?

Čo si obliecť do tanku, keď sa chystáte v auguste na inváziu? Ladislav Bielik

mimochodom, táto fotka je fejk. Som presvedčený, že v auguste ´68 Sovieti nenosili zimné uniformy, vojak vľavo má na sebe dlhý kabát – šineľ...“, napísal na fejsbúku na stráne Soviet Visual nejaký Georgij Tolkačev. Na námietky slovenských diskutérov, ktorí tam priložili ďalšie fotky z tejto Bielikovej série, ešte dodal: „Fejky z filmu.“ 

Zarazilo ma to. Lebo je fakt, že som si na tej fotke nikdy nevšimla oblečenie vojakov a to som ju videla už mnohokrát. Fakt má ten naľavo kabát, ktorý by asi v horúcom lete na sebe mať nemal. Pozrela som si iné fotografie z augusta ´68 a na mnohých mali ľudia na sebe svetríky a saká, dokonca baloniaky, ale zimné kabáty nie. Celú kolekciu fotografií a ďalších diel o Operácii Dunaj, ako sa eufemisticky nazývala „bratská pomoc“ vojsk Varšavskej zmluvy v auguste roku 1968, nájdete voľne dostupné v on-line katalógu výtvarných diel zo zbierok slovenských galérií evidovaných v Centrálnej evidencii diel výtvarného umenia Web umenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite