Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyhlásenie novinárov k tlačovému zákonu

.redakcia .spoločnosť

Novinári vyzývajú poslancov na odmietnutie novely tlačového zákona.

Vyhlásenie novinárov k tlačovému zákonu Boris Németh

politici by nemali rozhodovať o obsahu médií

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sme očakávali, že štát bude hľadať spôsob, ako lepšie chrániť novinárov. Nestalo sa. Vládni politici s podporou ĽSNS, naopak, riešia iba to, ako chrániť seba. Preto je v parlamente návrh na zmenu tlačového zákona a zavedenie povinného práva na odpoveď aj pre politikov. Politici pritom majú dostatok možností vyjadriť sa k témam, v ktorých v médiách vystupujú. Túto možnosť však často odmietajú a niektorým médiám na položené otázky vôbec neodpovedajú.

 V demokracii by politici nemali rozhodovať o obsahu médií. Teraz hrozí, že politici sa budú chcieť dodatočne vyjadrovať ku každému článku, ktorý o nich napíšeme, a to aj vtedy, ak budeme písať pravdu. Budú chcieť noviny zaplaviť stanoviskami, ktoré nemusia sedieť s faktami.

Parlament schvaľuje novelu v atmosfére verbálnych útokov na novinárov, keď sú kritické médiá označované za nepriateľov štátu.  My novinári vyzývame poslancov, aby odmietli novelu tlačového zákona.

Nech sa páči zoznam signatárov ktorý do tohto momentu podpísali výzvu. Tento zoznam bude priebežne aktualizovaný, keďže môžu pribúdať ďalšie podpisy.

Ďakujeme

Beata Balogová, Peter Bárdy a Matúš Kostolný

 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite