Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepotrební ľudia

.ján Košturiak .spoločnosť .nový svet

Nedávno ľudia na internete nadávali na štát a na ľudí, ktorí len obchádzali staršiu paniu na jednej z trnavských ulíc. Nikto jej nepomohl. No ani nikto z diskutujúcich nešiel na ulicu, nepodal panej čaj a nezobral si ju domov.

konečne sa našiel jeden chlap, zobral telefón, zariadil pomoc a priviezol pani do Dobrého pastiera. Vyhorel jej byt a pri požiari zomrel manžel, bola chorá, bez strechy nad hlavou, bez peňazí, ktoré chodili na účet jej muža. Ľuďom nepomôžeme nadávaním na internete.

Občianske združenie Dobrý pastier založil pred desiatimi rokmi kňaz Vladimír Maslák. Dobrý pastier neprijíma len ľudí z ulice. Diagnóza niektorých z nich je staroba a opustenosť. Nemajú nikoho, ani našetrené peniaze, ani poriadny dôchodok a strechu nad hlavou. Vidieť postupné zmeny na ľuďoch, ktorí prichádzajú, je však nádherné. Najskôr očista tela, potom ducha. Pomáhajú nasledujúce pravidlá: prijatie (nechajte svoju minulosť za dverami a staňte sa novým človekom), pokoj, práca, pomoc druhému (z nemocného sa stáva zdravý, až keď začne pomáhať druhému), žitie v prítomnosti, peniaze nepoužívame (nikto ich nemá pri sebe a najskôr sa splácajú dlhy, potom sa šetrí na budúcnosť). Pitie alkoholu, vulgárne slova a agresivita nie sú tolerované. Táto zima je rekordná. Každý deň niekoľko ľudí. Na Štedrý deň som videl miesta, kde bývajú na ulici ľudia vo Vrútkach a Martine. Peter bol fialový na lavičke, Jano v búde ako pre psa. Dali sme im vianočné jedlo, ale nechceli ísť s nami. Zima však prituhla a už sú obaja u nás.

prečo je toľko „nepotrebných“ ľudí?

Mnohí skončili na ulici. Dôvody boli rôzne, ale nenarodili sa tam. Niekto nezvládol svoju rolu v rodine alebo podnikaní. Iní si zobrali zlé pôžičky, prišli o byt. Niektorí ochoreli, zostarli a nemajú blízkych. Mnohí nevedia splniť stúpajúce požiadavky na obsadenie pracovných miest. 

Zdá sa mi, že spoločnosť delí ľudí na tri skupiny – „áčka“, ktorí veľa zarobia a môžu si vyberať prácu, „béčka“, ktoré zarobia málo a vyberať si nemôžu a „céčka“, ktoré nikto nepotrebuje. Vyspelosť spoločnosti sa však nemeria počtom vyštudovaných IT-čkárov a „áčiek“,  výškou HDP ani počtom vyrobených áut. Spoločnosť bude zdravá, keď prijme všetkých – chudobných, starých, chorých, siroty, aj ľudí z ulice a z väzenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite