Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

1381 mínus 138. Na nulté ročníky ide päť miliónov, no iba štvrtina chudobných piatakov príklad vypočítala

.denisa Gdovinová .spoločnosť

NÚCEM zverejnil výsledky testovania piatakov. Najprv päť príkladov z matematiky, ktoré deti zo sociálne slabého prostredia nevedeli vypočítať. A potom zopár ďalších čísel.

1381 mínus 138. Na nulté ročníky ide päť miliónov, no iba štvrtina chudobných piatakov príklad vypočítala Ben Mullins/Unsplash.com

najprv všeobecne – deti bez znevýhodnenia dosiahli v matematike v priemere 60,9 percenta. Aj v tomto roku Testovanie 5 pripomenulo, aké výrazné sú regionálne rozdiely. V najúspešnejšom okrese Bratislava I (centrum mesta Staré Mesto) boli priemerné výsledky na úrovni 73 percent, pričom v najmenej úspešnej Gelnici iba 38 percent. Celých 36 percentuálnych bodov naprieč Slovenskom. 

Deti zo sociálne slabého prostredia, ktorých je približne dvetisíc, dosiahli v matematike len 23 percent. Spolu s analýzou výsledkov zverejnil NÚCEM aj päť príkladov, s ktorými mali tieto deti problém. 

päť smutných výsledkov

Deti bez znevýhodnenia tento príklad hodnotili ako ľahký, zvládlo ho 73 percent z nich. Pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia bola obtiažnosť diametrálne odlišná, vypočítala ho štvrtina. Najčastejšia nesprávna odpoveď bola 1257. „Každý desiaty žiak zo SZP neovláda algoritmus písomného odčítania,“ konštatuje NÚCEM. 

Tento príklad bol najľahší v celom teste, zvládlo ho až 92 percent detí bez znevýhodnenia. Bola to zároveň jediná úloha, ktorú zvládla viac ako polovica detí zo sociálne znevýhodneného prostredia (52 percent), no aj tak je to znova priepastný rozdiel, o 40 percentuálnych bodov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite