Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Matúš Vallo: Bratislava prvé ráno dopravných obmedzení zvládla

.dominik Harman .redakcia .spoločnosť

Opiera sa o informácie dopravného podniku, polície a dopravných servisov.

Matúš Vallo: Bratislava prvé ráno dopravných obmedzení zvládla Branislav Bibel/SITA

kolóny v Bratislave podľa primátora neboli väčšie ako obvykle, MHD stíhala väčší nápor cestujúcich a jazdila bez väčšieho zdržania. „Nemôžeme povedať, že to najhoršie je za nami, ale môžeme povedať, že Bratislavčanky a Bratislavčania sa na prvé ráno pripravili a sami výrazne pomohli tomu, že sa v našom meste dalo jazdiť, presúvať aj dýchať," uviedol na sociálnej sieti Vallo.

V pondelok ráno si primátor cielene vyskúšal všetky tri druhy dopravy – auto, MHD aj presun pešo. „Žiadna cesta mi netrvala dlhšie ako obvykle," povedal Vallo.

Situáciu sledoval aj .týždeň:

 Zábery z kontrolného strediska mesta:

 Mesto pripravilo pre vodičov video, kde ukazuje obchádzkové trasy:

Obmedzenia súvisia s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 - konkrétne prestavbou mimoúrovňovej križovatky Prievoz, a s výstavbou podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy. V prípade Mlynských nív pôjde o obmedzenia rádovo v mesiacoch a pri D4 a R7 v rokoch. Magistrát i polícia upozorňujú, že Bratislavu čaká náročné obdobie, ktoré si bude vyžadovať veľa trpezlivosti.  Prvý nápor na dopravu sa očakáva práve dnes - 18.2.

Zástupcovia samospráv už pred časom hľadali riešenia, ako sa môžu obyvatelia okolitých obcí počas dopravných uzáver dostať do a z Bratislavy čo najrýchlejšie. 

Najzásadnejšou zmenou pre MHD v čase dopravných obmedzení sú bus pruhy na Gagarinovej ulici smerom do aj von z mesta a obchádzková trasa ulice Mlynské nivy, ktorá je smerovaná po Páričkovej ulici v obidvoch smeroch.  Za jazdu v buspruhoch budú policajti posielať vodičom pokuty do výšky 99 eur.

„Vďaka tomu sa MHD v tomto čase stane najrýchlejším spôsobom prepravy vo všetkých kritických úsekoch v meste. Podobné opatrenia zároveň treba zabezpečiť aj v okolitých obciach, aby sa redukovalo zdržanie najmä verejnej dopravy ešte pred vjazdom do mesta,“ tvrdil magistrát.   Od pondelka 18. februára až do konca marca budú linky MHD 201, 202, 212, 75 a X72 jazdiť pre cestujúcich zadarmo.

Takto vyzerá čiastočná uzávera rondlu pod Prístavným mostomwww.zvladneme.toTakto vyzerá čiastočná uzávera rondlu pod Prístavným mostom

ako presvedčiť ľudí, nech nechajú auto doma

Mesto upozorňuje, že dopravné zápchy sa nezačínajú v bratislavských Podunajských Biskupiciach, ale ďaleko pred nimi. Veľkou výzvou je zmeniť návyky ľudí, aby si zvykli viac využívať prímestskú autobusovú aj vlakovú dopravu. Čím viac ľudí sa rozhodne nepoužívať na denné dochádzanie auto, tým viac sa Bratislave aj okolitým obciam uľaví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite