Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mestá a obce sa trápia so snehom, ministerstvo im odkazuje: Mali ste dosť času

.matúš Baňovič .spoločnosť

Od mája 2018 platí novela zákona, ktorá prikazuje mestám a obciam, aby odpratali sneh zo všetkých chodníkov. Mestá však na to nemajú kapacitu, predtým to totiž bolo na pleciach vlastníkov priľahlých nehnuteľností. Zvládli prvý nával snehu?

Mestá a obce sa trápia so snehom, ministerstvo im odkazuje: Mali ste dosť času Branislav Bibel/SITA Kamenné námestie v Bratislave.

minulý rok schválil parlament novelu zákona o cestnej premávke. Nenápadne do nej zaviedol paragraf, ktorý sníma z pliec vlastníkov nehnuteľností povinnosť odpratávať si spred domu sneh. Okrem toho boli vlastníci v minulosti zodpovední aj za to, ak sa niekto na neupravenom chodníku zraní. Po novom všetky tieto povinnosti museli prebrať mestá a obce, prípadne iní správcovia, pod ktorých daný chodník spadá.

Mestá dlhodobo upozorňovali na to, že pre toto opatrenie budú musieť vynaložiť oveľa vyššie prostriedky na zimnú údržbu. Napríklad v Žiline museli rozpočet na údržbu zvýšiť zo 700-tisíc eur na rovný milión. Okrem toho sa takmer všetky mestá snažili naverbovať oveľa viac pracovníkov na odpratávanie snehu. Skúsili to však aj inak. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite