Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister obrany: Prví piloti stíhačiek F-16 môžu byť vyslaní na výcvik už v roku 2019

.redakcia .spoločnosť

Prvé stíhačky F-16 dorazia na Slovensko v roku 2022. Ministerstvo obrany plánuje vybrať prvých pilotov na výcvik v roku 2019.

Minister obrany: Prví piloti stíhačiek F-16 môžu byť vyslaní na výcvik už v roku 2019 Ariel Sharit/AP/SITA Archívna fotografia. Začiatkom decembra minulého roka Chorvátsko oznámilo zámer kúpiť 12 starších F-16 z Izraela. Kúpu však musia schváliť USA.

"na základe nášho výberu by sme postupne tých najlepších, najspôsobilejších pilotov vysielali do USA, kde budú pripravovaní, vrátane jazykovej prípravy," povedal minister obrany Gajdoš. Napríklad pri Gripenoch bola podľa jeho slov podmienka, aby mali piloti nalietaných minimálne 500 hodín na podzvukoch, v prípade F-16 môžu ísť aj bez toho. "To znamená, že USA nám vyprodukujú hotového pilota, ktorý po príchode lietadiel v roku 2022/23 bude spôsobilý zabezpečovať pohotovostný systém a ochranu vzdušného priestoru, čiže plnenie záväzku NATINAMDS a Renegát," doplnil.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite