Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karvinsko: Ticho po výbuchu

.michal Oláh .spoločnosť

Situáciu v bani ČSM Sever v obci Stonava neďaleko Karvinej sa na Štedrý deň podarilo dostať pod kontrolu. Výbuch metánu a následný požiar neprežilo trinásť baníkov, dvanásti boli Poliaci. Ide doposiaľ o najpočetnejšie úmrtie cudzincov a najväčšiu banícku tragédiu od vzniku Českej republiky.

Karvinsko: Ticho po výbuchu Karel Janeček/Blesk

telá deviatich obetí zostávajú stále v podzemí. Záchranári uzavreli postihnutú oblasť, mimo ktorej sa dnes opäť začne ťažiť čierne uhlie. Vlastník bane, spoločnosť OKD, v tento deň vyplatí prvé odškodné rodinám pozostalých. Na zvláštne konto Spolku sv. Barbory, určené výhradne na pomoc sirotám, ľudia do dnešného dňa prispeli vyše dvadsaťtisíc eur. 

Rodiny obetí dostanú podľa hovorcu spoločnosti Iva Čelechovského ďalších deväťtisíc eur bez ohľadu na to, či mali deti. Podľa dostupných informácií zostalo po obetiach desať sirôt. Po oplakaní mŕtvych, vyplatení odškodného a strate záujmu médií nastane pre pozostalých ticho a samota. Vyplniť ich môže blízky človek, kňaz a psychológ. 

Mgr. Přemysl Mikoláš pôsobí na Karvinsku ako psychológ a psychoterapeut. V minulosti pracoval ako psychológ v spoločnosti prevádzkujúcej baňu ČSM, neskôr sa stal zástupcom riaditeľa pre ochranu majetku. Po zmene vlastníckych pomerov organizáciu opustil pre nesúhlas s jej smerovaním.            

pracovali ste ako psychológ pre postihnutú banskú spoločnosť, v čom spočívala vaša práca?

Moje práce po nástupu do společnosti spočívala v implementaci psychologie práce do řízení a péče o zaměstnance celé společnosti včetně dceřiných akciových společností. Konkrétně se jednalo o tvorbu a realizaci směrnic popisujících postupy při zajištění výběru zaměstnanců pro rozhodující profese z hlediska bezpečnosti práce – strojník těžního stroje, vedoucí likvidace havárie, závodní dolů, předák, velitel a četař závodní baňské záchranné služby příslušného dolu. Naše práce spočívala ve výběru zaměstnanců, jejich podpoře v podobě individuálních a rodinných konzultací, realizování intervencí v případě důlních neštěstí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite