Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo niekto skočí pod vlak pred Vianocami a čo sa potom deje s rušnovodičom

.dominik Harman .spoločnosť

23. decembra pred Žilinou sa IC vlak zrazil s človekom.

Prečo niekto skočí pod vlak pred Vianocami a čo sa potom deje s rušnovodičom pixabay.com

na hlavnej vlakovej tepne medzi Považskou Bystricou a Žilinou došlo v nedeľu 23. decembra okolo 13:40 k zrážke IC vlaku 523 s človekom. Podľa informácií od vlakvedúcich išlo o samovraždu.

Minimálne meškanie v takýchto prípadoch býva okolo 100 minút. V prípade zrážky vlaku s človekom musí na miesto prísť polícia. Tá zdokumentuje celú udalosť a musí vylúčiť cudzie zavinenie. Úkony na mieste vykonáva aj záchranná služba a v niektorých prípadoch aj hasiči. 

„Zažil som ich takmer dvadsať,“ povedal mi raz jeden rušňovodič krátko pred dôchodkom.

Okrem toho musí prevádzkovateľ spoja skontrolovať, či nedošlo k poruche rušňa. Ak je aj rušeň v poriadku, rušňovodič z bezpečnostných dôvodov v ceste nezvykne pokračovať. 

Čakať sa teda musí buď na rušeň, alebo na rušňovodiča, niekedy na oboch. Rýchlosť príjazdu náhradného stroja záleží od toho, ako ďaleko je najbližšie depo. Železničná spoločnosť Slovensko má niekoľko rušňov aj v depe v Žiline.

Pre rušňovodičov býva takýto zážitok traumatizujúci. „Zažil som ich takmer dvadsať,“ povedal mi raz jeden rušňovodič krátko pred dôchodkom. Stretli sme sa vo vozni, cestoval na východ, aby si odkrútil posledné služby svojej kariéry. 

„Niektorí ležia na koľajniciach, väčšina však stojí. Boli aj takí, ktorí sa bezhlavo rozbehli oproti vlaku,“ líčil mi svoje nepríjemné zážitky. Po takejto tragédii v ceste nikdy nedokázal pokračovať. 

Vianoce bývajú pre osamelých ľudí najťažším obdobím v roku. Štatistiky portálu IPčko, kde psychológovia prichádzajú do kontaktu s mladým ľuďmi s psychologickými problémami, hovoria až o tisíc ľuďoch, ktorí počas sviatkov vyhľadávajú ich pomoc. A to hovoríme len o mladých.

Sám som kedysi chodil k psychológovi. Pred Vianocami majú plno. Zatiaľ čo väčšina ľudí cestuje domov za rodinou a teší sa na spoločne strávené chvíle, osamelí ľudia majú opačný problém. Buď niet kam ísť, alebo niet s kým, väčšinou oboje. 

Samovražda však väčšinou nebýva výsledkom jedného impulzu. Človek sa od spoločnosti väčšinou vzďaluje dlhodobo, vysiela okolo seba podvedomé aj vedomé signály. Dobrovoľné ukončenie vlastného života je radikálny krok, ku ktorému sa uchýli len mizivé percento trpiacich ľudí. 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite