Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Post Bellum uvádza svoju prvú knižnú publikáciu „Stretnutie tých, čo prežili šoa”

.post Bellum .spoločnosť

Post Bellum SK, občianske združenie, ktoré na Slovensku od roku 2008 vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia, v spolupráci s Ohel David, domovom seniorov pre obete holokaustu, vydáva svoju prvú knižnú publikáciu „Stretnutie tých, čo prežili šoa”.

Post Bellum uvádza svoju prvú knižnú publikáciu „Stretnutie tých, čo prežili šoa”

kniha uvedú do života 19. decembra o 18:00 v priestoroch Divadla Lab na Svoradovej ulici v Bratislave. Podujatie bude moderovať Michael Szatmary, úryvky z knihy prečíta herečka Ivana Kuxová a súčasťou večera bude aj koncert Pressburger Klezmer Band.

Kniha dokumentuje príbehy preživších holokaustu, ktorí boli súčasťou domova seniorov Ohel David a vychádza práve pri príležitosti 20. výročia jeho existencie. Publikácia je slovensko-anglická a nájdete v nej okrem literárnych faktografických textov aj umelecké portréty, ktorých autorom je fotograf Tomáš Halász. Redakčne texty pripravila Soňa Jánošová a Kristína Jurčišinová. Za grafickým spracovaním stojí dizajnérka Katarína Balážiková.

Príbehy v knihe sú rozdelené do troch kapitol a reflektujú rôznorodé osudy Židov počas holokaustu. Prvá kapitola sa venuje najmä preživším koncentračných táborov, druhá osobám, ktoré sa počas tohto obdobia rôznym spôsobom ukrývali a tretia ľuďom, ktorí sa zapojili do protifašistického odboja. Rôznorodosť príbehov vytvára mozaiku, ktorá v celku sprostredkuje neprikrášlený obraz o živote židovských občanov počas obdobia druhej svetovej vojny a slovenského štátu.

V dobe radikalizácie spoločnosti a vzrastajúcej podpory fašizmu, rasizmu a aj antisemitizmu považuje Post Bellum a Ohel David za čoraz dôležitejšie prinášať príbehy ľudí, ktorí na vlastnej koži zažili hrôzy spôsobené práve týmito „izmami“ a dokázali ich pretransformovať na silnú a inšpiratívnu životnú skúsenosť. Publikácia je určená aj pre pedagógov ako pomôcka v rámci vyučovacieho procesu a pre historikov ako doplnok k výskumu v oblasti témy slovenského štátu.

Kniha mohla vzniknúť vďaka finančnej podpore darcov z kampane na startlab.sk, Regionálnej dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja, Ars Bratislavensis a Stredoeurópskej nadácie CEF. 

Knihu si bude možné zakúpiť v kníhkupectve Artforum alebo  e-mailom na adrese: debora.pastircakova@postbellum.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite