Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niektoré zámery vlády pripomínajú časy dávno minulé: Ako za socíku

.rudolf Zajac .spoločnosť

Za socializmu som vždy spozornel, keď komunisti ohlasovali zmenu cien. Centrálne plánovaná (ne)ekonomika mala svoje cenové rituály.

napríklad,ak zdraželi základné potraviny, zlacneli farebné televízory. V tom čase farebný televízor stál tak päťnásobok priemernej mzdy a kupoval sa pomaly raz za život. Ak zlacnel, tak o pár percent, základne potraviny dennej potreby zdraželi v desiatkach percent. Spomínam si ako zdraželi zemiaky z deväťdesiat halierov na korunu osemdesiat. Politruk v Janoviciach nad Úhlavou na Šumave, kde som bol práve vtedy na vojne, nám vysvetľoval, aké je to vlastne fajn. Nuž, bol podplukovník a vyučený holič.

Za mečiarizmu som spozornel, keď sa kurz českej a slovenskej koruny vyrovnal asi na tri dni na pomer jedna k jednej. Mečiar mal hneď míting, kde hovoril smiešne a vulgárne vtipy na túto tému, o chvíľu však vyšlo najavo, že Slovensko nemá takmer nijaké devízové rezervy a kurz sa dostal na jedna dvadsať.

Poučený minulosťou som spozornel, keď premiér Pellegrini začal sľubovať veľké investície do zdravotníctva. Aj počas vládnutia našich takzvaných socialistov som ostražitý, keď hovoria, že ekonomike sa darí. Akoby sa jej darilo vďaka vláde, a nie napriek vláde. Dobrým indikátorom sledovania skutkov, a nie rečí, je to, že si všímam peniaze určené na zdravotníctvo. Viem, čo všetko sa dá vpísať do zákona o štátnom rozpočte, pretože rozpočet sa každý rok prijíma zákonom.

Pre rok 2019 koalícia navrhuje, aby štát platil za svojich poistencov približne o 230 miliónov eur menej než v tomto roku. Hoci celkové príjmy systému majú narásť zo 4,7 na 5,05 miliardy eur, celý tento nárast pôjde na vrub ekonomicky aktívnych, teda zamestnancov, zamestnávateľov a živnostníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite