Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Povinnú škôlku potrebujeme. Ale budú škôlkari dostávať neospravedlnené hodiny? pýta sa učiteľka

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Ministerstvo školstva zavádza povinnú dochádzku pre päťročné deti, ktoré by tak mali pred nástupom do prvého ročníka povinne rok stráviť v škôlke. Podľa učiteľky Andrey Benkovej však stále nepoznáme odpovede na mnohé otázky. Budú stačiť kapacity? Budú škôlkari prepadávať?

Povinnú škôlku potrebujeme. Ale budú škôlkari dostávať neospravedlnené hodiny? pýta sa učiteľka Pan Xiaozhen/Unsplash

hovorí sa, že Slovensko má tradíciu v predškolskom vzdelávaní a Slováci sú zvyknutí dávať deti do škôlok. Súhlasíte s tým? Platí to ešte? 

Na Slovensku ako prvé vznikli detské opatrovne, ktoré plnili sociálnu funkciu – opatrovanie detí. Ale už vtedy, v 19. storočí, zistili, že tieto malé deti sú už vzdelávateľné a prví učitelia, ako napríklad Anton Rehlingen, ich začali aj vzdelávať. Bolo to dávno, no občas názory v zmysle prisudzovania skôr sociálneho poslania materskej škole pretrvávajú u verejnosti ešte aj dnes. Deti  a rodičia majú dnes o materské školy záujem, moje skúsenosti sú také, že hneď od troch rokov. Funkciou materských škôl je najmä vzdelávať. Presviedčať  o tom by sme však mali práve my – systematickou prácou, informovaním rodičov o pokrokoch detí, prezentovaním dobrých výsledkov na verejnosti. V roku 2008 boli MŠ vyňaté spod kategórie školských zariadení a stali sa školami. Postupujú podľa vzdelávacieho programu, obsahujúceho vzdelávacie štandardy, formou podobné primárnemu vzdelávaniu. Keď dieťa ukončuje materskú školu, malo by sa k nim čo možno najviac približovať, a teda byť pripravené na vstup do prvého ročníka ZŠ.

sú Slováci zvyknutí na to, že predškolské vzdelávanie je pre nich samozrejmosť? 

Dnes, žiaľ, rátajú aj s tým, že to samozrejmosť byť nemusí. Problém s kapacitami poznajú či už od známych, ale i vďaka informovanosti  médií. Keď sa rozprávam s rodičmi o možnom povinnom predškolskom vzdelávaní, sú prekvapení. Myslia si totiž, že v piatom roku je dieťa už dnes povinné navštevovať škôlku. Mnohí si to tak myslia. 

podľa iniciatívny To dá rozum bolo v roku 2017 viac ako 12-tisíc nevybavených žiadostí o prijatie do škôlky. Miesta naozaj chýbajú? Ako to pociťujete vy?

Miesta v škôlkach stále nepokrývajú dopyt. V 90. rokoch bol pokles pôrodnosti a materské školy sa rušili. Budovy sa popredali, prestavali na iné inštitúcie alebo sa nechali chátrať. Teraz veľmi chýbajú. Robia sa rekonštrukcie a prístavby, no kapacity stále nepostačujú. Ja učím v materskej škole vo veľkej obci v Nitrianskom kraji. Začiatkom októbra sme sa nasťahovali do zrekonštruovaných a pristavených priestorov. V našom prípade nám v posledných rokoch chýbalo približne desať miest. Sú však regióny, v ktorých je problém s kapacitami oveľa výraznejší. Zavedením povinného predškolského vzdelávania by sa tento nedostatok mohol prejaviť ešte viac.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite