Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Každý máme na viac

.miroslav Benian .spoločnosť .za slušné slovensko

Keď som bol mladý, o politiku som sa veľmi nezaujímal. Bol som totiž presvedčený, že lepšie platové ohodnotenie, kariérny rast a uznanie v spoločnosti sa dá dosiahnuť jedine poctivou a svedomitou prácou.

Každý máme na viac Davide Ragusa/Unsplash

časom som zistil, že na Slovensku sa dá k všetkým týmto veciam dopracovať aj inými spôsobmi, ktoré s poctivosťou a svedomitosťou nemajú nič spoločné. Dvadsiateho šiesteho februára 2018 však nastalo šokujúce precitnutie. Stali sme sa svedkami toho, že poctivou a svedomitou prácou môže prísť u nás človek aj so svojím blízkym o život.

Dianie z konca zimy a z jari 2018 si budeme pripomínať ako udalosť, odkazujúcu na to, že na prvom mieste má byť vždy človek a jeho život, empatia, slušnosť a najmä vytrvalosť. Bez vytrvalosti nikdy k nijakej pozitívnej zmene nemôže dôjsť. Ak všetko, čo chceme vo svojom osobnom aj pracovnom živote dosiahnuť, robíme s vytrvalosťou, hoci pritom mnohokrát narazíme na množstvo prekážok, odporu a úderov pod pás, dokáže to priniesť očakávané ovocie. To, či ovocie bude mať na konci trpkú alebo sladkú chuť, či bude trvácne alebo hneď zhnije, závisí nielen od pestovateľa, ale aj od poveternostných podmienok. A poveternostné podmienky, to sú stav a charakter obyvateľstva našej krajiny.

Žiaľ, v našich súčasných agresívnych podmienkach si ovocie našej práce musíme ustavične vytrvalo a dôsledne chrániť, a pritom sa musíme stále usilovať o to, aby sme postupnými krokmi dospeli k zmene týchto podmienok. To sa dá len vtedy, keď spravíme niečo navyše. Je to jednoduché. Môžem začať tým, že zdvihnem odhodenú plechovku na ulici, vynesiem z lesa zabudnutú plastovú fľašu či pomôžem susedovi na dôchodku pri pílení dreva. Stačí sa len pozerať okolo seba, zaujímať sa o druhého a začnú sa diať zázračné veci. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite