Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pre Rómov nemôžeme nič spraviť? Povedzte to mojim rómskym žiakom do očí

.denisa Gdovinová .spoločnosť .školstvo

Sedem slovenských škôl sa rozhodlo počas nasledujúceho roka zlepšiť inklúziu vo svojich triedach. Štartovacie školenie v Poprade viedli pedagógovia z britskej školy Babington Academy, ktorá slovenských žiakov dobre pozná. Najmä tých rómskych.

Pre Rómov nemôžeme nič spraviť? Povedzte to mojim rómskym žiakom do očí BORIS NÉMETH Pedagóg z britskej školy Babington Academy Mark Penfold mal prednášku pre slovenských učiteľov nielen v Poprade, ale aj v Bratislave.

„V roku 2012 mi niektorí slovenskí učitelia hovorili: ‚Pán Penfold, musíte pochopiť, že Rómovia majú nízke IQ, náchylnosť na mentálnu retardáciu a seriózne problémy s hygienou. Nič pre nich nemôžeme spraviť.‘ Pamätám si, že vtedy sa vo mne niečo zlomilo. Povedal som: ‚Príďte do našej školy a skúste to povedať mojim rómskym žiakom do očí.‘“

Toto hovoril pred polrokom Mark Penfold, pedagóg na základnej škole Babington Academy v anglickom meste Leicester. Na rôznych príkladoch ukazoval, ako dobre dokážu fungovať slovenské rómske deti, pokiaľ dostanú príležitosť a ten správny prístup. V Babingtone sa asi pred desiatimi rokmi museli vyrovnať s migráciou slovenských rodín do Anglicka, keď im zo dňa na deň pribudlo v triedach mnoho rómskych žiakov. Dnes ich podľa Penfolda na Babingtone postupne ubúda. Rómov vystrašil brexit a o prácu v Británii už nemajú taký záujem. 

Teraz je to tak trochu naopak – o prácu Britov máme záujem tu na Slovensku. A to najmä o skúsenosti britských učiteľov, ktorí si tak dobre poradili so slovenskými Rómami. Mark Penfold sa už zúčastnil na niekoľkých projektoch, v ktorých pomáhal zavádzať inklúziu na slovenských školách. Nemá však len pozitívne spomienky. Rozhorčene spomína na rasizmus či kultúru výhovoriek, ktorú u nás zažil.

Napriek tomu je dnes na Slovensku znova. Spolu s kolegami prišiel do Popradu školiť skupinu učiteľov zo škôl, ktoré sa zapojili do projektu Inschool. Projekt je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou a zapojilo sa doň sedem slovenských škôl z celého Slovenska, od Žiliny až po Spišský Štvrtok. Počas jedného roka dostanú podporu v podobe konzultanta, pod ktorého vedením budú zlepšovať inklúziu vo svojich triedach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite