Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelov odkaz na druhú

.matúš Dávid .spoločnosť .tvár týždňa

Osudy odvážnych sa opäť raz stali mementom. Signál, ktorý vyslala Švédska akadémia neudelením tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru, ešte zvýraznilo rozhodnutie nórskeho Nobelovho výboru. Sexuálne násilie je totiž zbraňou neprípustnou tak v čase vojny, ako aj v období mieru. Nezabudol na to svet?

Nobelov odkaz na druhú FLAVIO LO SCALZO/AGF/SIPA/PROFIMEDIA Nadiu Muradovú ako členku irackej menšiny jezídov ju v roku 2014 uniesli a zotročili bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát.

ich príbehy sa odohrávajú na odlišných kontinentoch a zlomové momenty života prežili v rozličnom veku. Čosi významné a nemenné ich však predsa len na diaľku spája: odvaha bojovať proti zlu a odhodlanie nepoľaviť v obrane slabších pred agresívnymi predátormi ani v tých najtemnejších chvíľach. Tohtoročným laureátom Nobelovej ceny za mier sa stala dvojica osobností, ktoré sú nositeľmi v súčasnosti navýsosť potrebných hodnôt. Stačia čriepky zo života konžského lekára Denisa Mukwegeho a bojovníčky za ľudské práva z irackej menšiny jezídov Nadie Muradovej, aby sme pochopili podstatu ich odkazu.

„ Teroristi jej zabili matku, šiestich bratov a takmer tucet ďalších príbuzných.“

Mala dvadsaťjeden rokov, keď ju z rodnej obce pri meste Sindžár na severe Iraku uniesli bojovníci teroristickej organizácie Islamský štát a zavliekli do zajatia. Urobili z nej sexuálnu otrokyňu, no ona sa rozhodla zabojovať o svoj život. S vidinou, že raz bude zápasiť aj za slobodu a duševné zdravie stoviek ďalších žien a dievčat, ktoré sa tiež stali obeťami znásilňovania či iného zneužívania zo strany džihádistov, tých obávaných vládcov samozvaného kalifátu, ktorý dnes už neexistuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite