Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prešlo sedem mesiacov. Takto sa vyvíjalo vyšetrovanie

.dominik Harman .spoločnosť

O tom, že niekto vo Veľkej Mači zavraždil novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, sme sa dozvedeli v pondelok 26. februára. Išlo o strohú informáciu: Novinár a jeho snúbenica sú mŕtvi.

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prešlo sedem mesiacov. Takto sa vyvíjalo vyšetrovanie Polícia SR/SITA

už od začiatku polícia priamo hovorila o tom, že najpravdepodobnejším motívom vraždy bola investigatívna práca Jána Kuciaka. O niekoľko dní neskôr sme sa dozvedeli, že vražda sa stala už skôr – 21. februára.

talianska mafia a zbytočný milión na stole

27. februára sa k vražde vyjadril aj vtedajší premiér Fico. Vyložil na stôl milión eur, ktoré strážil kukláč, a vyzval ľudí, aby na polícii hlásili akékoľvek informácie, výmenou za ktoré tento milión môžu získať. 

O niekoľko mesiacov neskôr ministerka vnútra Denisa Saková potvrdila, že ani jedna z informácií nebola pravdivá. Ľudia sa hlásili preto, že chceli získať Ficom sľúbenú finančnú odmenu.

„Polícii pomohli zábery amerického satelitu, ktorý v čase vraždy prelietal nad naším územím.“

Deň na to, 28. februára, vyšiel vo viacerých slovenských aj svetových novinách a časopisoch posledný článok Jána Kuciaka. Ten ho písal pre svoj domovský portál Aktuality, ktorý ho sprístupnil ostatným médiám. 

V texte Kuciak opísal prepojenie talianskej mafie ’Ndrangheta na podnikateľov z východu Slovenska. Prepojenia siahali až na Úrad vlády, k Ficovej asistentke Márii Troškovej, a k Viliamovi Jasaňovi, členovi bezpečnostnej rady štátu. Jedna z hlavných postáv Kuciakovho posledného článku, Talian Antonino Vadala, bol zadržaný 13. marca v rámci medzinárodnej akcie.

Väčšina novinárov hovorila o Talianoch ako o hlavných podozrivých, ale napríklad investigatívny bloger a bezpečnostný expert Radovan Bránik už vtedy upozorňoval, že táto stopa je nepravdepodobná. Hovoril o páchateľoch zo Slovenska a existencii tzv. justičnej mafie, ktorá podľa neho mohla mať vo vražde prsty.

druhý November a Ficov koniec-nekoniec

Už 2. marca sa konal prvý spomienkový pochod na pamiatku Jána a Martiny. V ten deň sa zároveň v Gregorovciach lúčili s Martinou Kušnírovou. Jána Kuciaka pochovali o deň neskôr v Štiavniku.

Daniel Kazankov
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite