Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nezabúdajme na nich

.michal Oláh .spoločnosť

Pred niekoľkými dňami zomrela najstaršia politická väzenkyňa. Bola odsúdená na sedem rokov za založenie tajného spolku a protištátnu činnosť.

Nezabúdajme na nich SSpS

pomaly nás opúšťajú poslední svedkovia komunistickej totality, ktorí si odsedeli tvrdé tresty za vykonštruované zločiny. Po najznámejšom slovenskom politickom väzňovi a dlhoročnom predsedovi Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Antonovi Srholcovi nás v tieto dni opustila vo veku 100 rokov nenápadná žena Bohumíra Rozália Školníková. Ako rehoľná a zdravotná sestra obetovala svoj život chorým ľuďom. Vďaka práci sestry ju internovali neskôr ako iných rehoľníkov. Po niekoľkých rokoch ju pre túto prácu obvinili zo založenia tajného cirkevného spolku.  

Súčasný predseda KPVS Peter Sandtner na ňu pre .týždeň spomína: „Je zaujímavé, že najviac najstarších členov sme mali práve v Nitre a okolí. Boli to zväčša kňazi a rehoľné sestry. Tiež sme mali v Nitre veľa väznených žien. Sestra Bohumíra bola najstaršou členkou KPVS – najstaršou politickou väzenkyňou od roku 2013, keď zomrela Anna Mojtová z Nitry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite