Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šesť mesiacov, šesť rokov, šesťdesiat rokov

.milan Kajo Zbořil .spoločnosť .za slušné slovensko

Nemecko-britský politológ Ralf Dahrendorf napísal, že 6 mesiacov trvá, kým sa vytvoria nové politické inštitúcie, pripravia slobodné voľby, zmení vládny a ekonomický systém z plánovacej ekonomiky na trhovú. Na životaschopnú ekonomiku treba šesť rokov. A na fungujúcu občiansku spoločnosť 60 rokov.

u nás prvé dva odhady sedia. Už v júni 1990 boli prvé slobodné voľby. Aj s ekonomikou sa pohlo. Zostáva tých 60 rokov na vybudovanie občianskej spoločnosti. Počas nich sa musíme učiť budovať ju a aj to robiť.

lekcia komunitného organizovania

Jedna z poučiek o komunitnom organizovaní hovorí, že organizovanie je o sile. Je to ako s ovocným stromom. Potrebujete silu, čiže veľa ľudí, ktorí dokážu zatriasť tými, ktorí rozhodujú, aby od nich „spadli“ peniaze na riešenie problémov.

Komunitné organizovanie je spôsob, ako zapojiť občanov do verejného života a riešenia ich problémov. Bez ohľadu na miesto (sídlisko, obec alebo mesto) a problém (renovácia starých detských ihrísk, zablokovanie nevhodného investorského zámeru alebo zlepšenie verejnej dopravy) to umožňuje ukázať občanom, že môžu byť aktívnymi aktérmi vo verejnom priestore. 

Komunitné organizovanie je efektívny nástroj najmä v menej rozvinutých oblastiach Banskobystrického kraja. Nemôžete tam jednoducho žiadať od samosprávy, aby opravila rozbité cesty či chýbajúce chodníky, ako sa to zvykne robiť v krajských mestách. V súčasnej ekonomickej situácii na to nemajú zdroje. 

prípad Zvolen-Tepličky

Vo Zvolene na sídlisku Tepličky som viedol jednu kampaň: Chceli sme podnietiť záujem občanov asi dvanásťtisícového sídliska o veci verejné. Sídlisko ani obyvateľov som nepoznal. Chodil som od paneláka k paneláku. Kde boli otvorené vchodové dvere, tam som vošiel, vyviezol sa na najvyššie poschodie a idúc zhora nadol som klopal na dvere a rozprával sa s ľuďmi. O tom, ako sa im býva na sídlisku, čo je dobré, čo zlé. Rozhovor trval pár minút. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite