Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Trebišove syfilis pretrváva už od roku 2002. Rómska osada potrebuje komunitné centrum a materskú školu

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Aktuálna epidémia syfilisu je už treťou vlnou tohto ochorenia v Trebišove. Zástupkyňa regionálnej hygieničky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove Lucia Demešová vysvetlila, ako sa syfilis v meste rokmi vyvíjal a prečo je komplikované s ním finálne skoncovať.

V Trebišove syfilis pretrváva už od roku 2002. Rómska osada potrebuje komunitné centrum a materskú školu

ani samotní poslanci sa nevedia zhodnúť na tom, odkedy syfilis v Trebišove pretrváva. Kedy ste toto ochorenie prvýkrát zaznamenali? 

Prvá vlna epidémie bola v rokoch 2002 až 2006. V nasledujúcich troch rokoch boli hlásené len sporadické prípady ochorenia, v nízkej celkovej početnosti porovnateľnej s inými časťami Slovenska. V roku 2010 začala druhá vlna epidémie. Chorobnosť postupne klesala až do roku 2015. Pri oboch vlnách boli vykonané štandardné protiepidemické opatrenia v rámci zdravotníctva. Ťažisko je pritom vždy na dermatovenerológoch, špecialistoch, ktorí vyhľadávajú a liečia chorých a ich kontakty.

aktuálne nastala už tretia vlna epidémie? 

V roku 2016 došlo k vzplanutiu tretej vlny, počet chorých začal stúpať. V roku 2017 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišove avizoval potrebu medzirezortnej spolupráce, pretože sa zmenila štruktúra chorobnosti. Začali byť choré aj osoby mladšie ako 18 rokov. Vnímali sme, že problém a jeho riešenie už presahuje možnosti zdravotníctva a je potrebná súčinnosť na regionálnej úrovni.

kto bol pôvodcom ochorenia v roku 2002? 

Epidemiológovia, ktorí pôsobili na RÚVZ Trebišov, keď vznikla a bola riešená prvá vlna epidémie, identifikovali, že infekcia bola zavlečená a priniesli ju do Trebišova osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia, kde pravdepodobne dobrovoľne poskytovali sexuálne služby. Sú to ľudia z nízkej socioekonomickej skupiny. Dochádzalo k prípadom, keď lekár v zahraničí diagnostikoval ochorenie na syfilis u osoby s trvalým pobytom v Trebišove, kam bola následne odoslaná na liečbu. Keďže sa však v komunite s nízkym hygienickým štandardom bývania vyskytuje promiskuitné sociálne správanie, skôr než sa vyliečili, ochorenie sa rozšírilo ďalej.

„Významný podiel na šírení nákazy syfilisu v Trebišove mala aj nedisciplinovanosť chorých počas liečby.“

prvé dve vlny boli podobné? 

Áno, šírili sa podobným mechanizmom. Aj systém na vyrovnanie sa s nákazou bol podobný. Dermatovenerológ vykonáva depistáž, teda vyhľadáva infikovaných. Ohraničilo sa ohnisko, v ňom sa vyhľadali nakazení, ktorí boli ešte v primárnom štádiu, ktoré sa neprejavuje, ako aj sekundárne štádiá ochorenia. Preliečili sa a chorobu ďalej nešírili. Postupne sa tak darilo počet nakazených znižovať. 

až do roku 2016. 

Vtedy došlo v komunite pravdepodobne  k zmene. Z povinne hlásených informácií od lekárov nebolo zrejmé, prečo počet chorých tak výrazne pribúda. Preto sme informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii kompetentné inštitúcie na regionálnej úrovni mimo rezortu zdravotníctva. Na jar tohto roku zasadol krízový štáb, pretože zvýšený výskyt ochorení na syfilis pretrvával a dohodli sme sa na ďalších opatreniach.  Z výsledkov činnosti polície je známe, že bol identifikovaný páchateľ, ktorý chorobu šíril a už je aj trestne stíhaný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite