Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhubí ľudstvo ďalší druh? Japonsko chce zabíjať viac veľrýb​

.alexandra Minich .spoločnosť

Je čas skoncovať so zákazom lovu veľrýb, vyhlasuje Japonsko a vedie najväčšiu kampaň za obnovenie lovu na komerčné účely. Kupuje si aj podporu menších ostrovných štátov. V Brazílii v týchto dňoch zasadá Medzinárodná veľrybia komisia, ktorá môže zmenu odklepnúť. Čo by zrušenie zákazu znamenalo?

Vyhubí ľudstvo ďalší druh? Japonsko chce zabíjať viac veľrýb​ Adam Butler/AP/SITA Ilustračná snímka.

vlnami rozbúreného mora sa plaví obrovská loď s nápisom Research, teda výskum, a posádka na nej horúčkovito niečo sleduje cez ďalekohľady. Z vody sa vynára veľryba, padne signál a z dela okamžite vystrelí harpúna. Na palubu lode vyťahujú vyše 20-metrového krvácajúceho tvora. Japonci takto ročne ulovia asi 500 veľrýb. Na výskum. Urobia zopár testov, zistia vek zvieraťa, aj čím sa živilo a mäso, ktoré už viac netreba, predajú súkromným spoločnostiam.

Praktiky, na ktorých fakticky nie je nič nelegálne, už roky rozčuľujú západné štáty. Japonský výskum totiž vidia len ako zámienku ako obchádzať zákaz lovu veľrýb na komečné účely. Ten platí 32 rokov a podarilo sa ním veľryby ochrániť pred vyhynutím. Dnes sú počty niektorých druhov už ustálené. Aj tým operujú Japonci, ktorí túžia veľryby opäť voľne loviť aj na mäso.

Pre nás je to otázka kultúry a zvykov, tak prečo by nám to mali ostatní zakazovať? Tvrdia Japonci. S lovom veľrýb začali už v 12. storočí a keď industriálny lov vrcholil, veľrybie mäso sa bežne podávalo aj v školských jedálňach ako výborný zdroj bielkovín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite