Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nenechajme to uhynúť

.jakub Kratochvíl .spoločnosť .za slušné slovensko

Keď sme v marcové pondelkové ráno pred prvým zhromaždením na Námestí SNP vymýšľali názov, myslel som na rozhovor pána Lustiga, od ktorého sa celá moja definícia slušnosti odvíjala.

Nenechajme to uhynúť BORIS NÉMETH Bratislavské Námestie SNP sa počas jarných mesiacov pravidelne zapĺňalo tisíckami ľudí, ktorí žiadali slušné Slovensko.

lustig povedal: „Myslím si, kdyby Mojžíš sestavoval přikázání dneska, jedno by přidal: Budeš slušný za všech okolností. Slušnost je výjimečná kvalita, protože si ji měří každý sám a platí vždy jen v tuhle chvíli. Žes byl slušný včera, to už nikoho nezajímá. (...) Budeš ctít ohled člověka k člověku. To mi tam chybí. To první přikázání, budeš věřit v jednoho Boha, bych škrtnul a dal tam slušnost.“

bol som dlho preč

V obývačke, kde sme to celé pripravovali, som bol mesiace sám. Juraja s Karolínou som nevidel niekoľko týždňov. S Katkinou trojmesačnou Margarétkou som sa prvýkrát stretol pred týždňom. S Táňou, s ktorou som sa počas organizovania zhromaždení zasnúbil aj rozišiel, sa stretáme len málo. Od apríla ma začali prepadať úzkosti a voľný čas som trávil v krčmách. Úzkosti z toho, čo od nás očakávali, a zodpovednosti, ktorá nám bola prisudzovaná. Úzkosti z toho, že od nás aj rozumní a rozhľadení ľudia čakali, že ich budeme viesť. Že budeme pokračovať na námestiach. Že sa budeme vyjadrovať k absolútne všetkému. Že sme ktosi, bez koho to nepôjde.

Uvedomil som si, že problémom nie je len táto vláda, ale aj rozflákaná občianska spoločnosť, v ktorej ešte aj tí slobodní chcú, aby ich niekto viedol. Žiadalo sa od nás, aby sme boli jednotnejší, a teda aj ráznejší. To je nemožné. Máme rôzne skúsenosti, hodnoty, a preto je zvláštne žiadať od nás veľké konkrétnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite