Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dostanú internetoví piráti Nobelovu cenu? Zaslúžiť by si ju zaslúžili, dokázali nemožné

.róbert Chovanculiak .spoločnosť

Ako piráti vyriešili pradávny problém prispievania na spoločnú vec?

Dostanú internetoví piráti Nobelovu cenu? Zaslúžiť by si ju zaslúžili, dokázali nemožné pxhere.com

elinor Ostrom je jediná žena, ktorá získala Nobelovu cenu za ekonómiu. Jej výskum ukázal niečo, čo prekvapilo mnoho ekonómov: ľudia dokážu dobrovoľne realizovať kolektívne projekty. Spolu vybudujú a udržiavajú zavlažovací systém, starajú sa o lesy, alebo pasienky či bránia nadmernému lovu rýb. Komunity po celom svete to dokázali tak, že vytvorili pravidlá a spoločne kontrolovali ich vynucovanie. Tým dokázali trestať čiernych pasažierov a udržiavať v chode produktívnu kooperáciu. Teda zvládli niečo, čo si mnohí ekonómovia mysleli, že je nemožné bez prítomnosti štátu a jeho zákonodarcov, sudcov a policajtov.

Komunity v jej výskume však boli relatívne malé a homogénne skupiny. Išlo o desiatky, maximálne stovky domácnosti, ktoré sa navzájom poznali, dlhodobo spolupracovali a mali rovnakú kultúru. Bolo by však možné takúto spoluprácu realizovať aj medzi tisíckami, až stotisíckami jednotlivcov, ktorí sa nepoznajú a nemajú spoločnú kultúru? A čo v prípade, že sa dopúšťajú nelegálnej aktivity – teda nielenže sa nemôžu spoľahnúť na štátneho poskytovateľa práva a poriadku, ale ten ešte aktívne bojuje proti nim.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite