Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poznáme prvé mená kandidátov do Správnej rady ÚPN

.matúš Baňovič .spoločnosť

Po minuloročnej spornej zmene zákona o ÚPN sú známe prvé mená do Správnej rady. Mandát sa končí dvom členom, parlament si tak zatiaľ môže vybrať zo štyroch mien.

Poznáme prvé mená kandidátov do Správnej rady ÚPN Ján Viazanička/SITA

parlamentný výbor pre ľudské práva a menšiny má už tento štvrtok na programe voľbu kandidátov do Správnej rady ÚPN. Po minuloročných otrasoch sa zatiaľ vyprofilovali štyria kandidáti a zdá sa, že Slovenská národná strana, a najmä Anton Hrnko, ktorý sa osobne zapojil do boja proti bývalému predsedovi ÚPN, zabudli nominovať svojich ľudí. 

Svedčí o tom aj to, že vo štvorici kandidátov je napríklad bývalý hovorca Ústavu Peter Juščák. Okrem toho bol pravou rukou Ondreja Krajňáka, s ktorým mal Hrnko najväčší problém. Celý spor o riadenie ÚPN sa vraj začal práve pre osobné animozity medzi podpredsedom SNS a vtedajším šéfom verejnoprávnej organizácie. Juščák bol zároveň aj riaditeľom sekcie dokumentácie v Ústave pamäti národa, kam ho vymenoval práve vtedajší šéf. 

Okrem neho je ďalšou nominantkou bývalá poslankyňa Národnej rady za OĽANO – Jana Šípošová, dlhoročná aktivistka a psychologička. Počas svojho pôsobenia v parlamente sa pokúsila presadiť odškodnenie politických väzňov a zároveň chcela o polovicu skrátiť výsluhové dôchodky pre bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí pracovali na oddeleniach vnútornej bezpečnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite