Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ebola je nebezpečný vírus a nikdy sa jej nezbavíme. Chrípka je však väčšou hrozbou, hovorí virológ

.matúš Dávid .spoločnosť

Prečo ešte neexistuje vakcína proti ebole? Čo by mali bohatý Západ spolu s africkými krajinami robiť, aby sa vírus vo veľkom ďalej nešíril? A môže sa ebola dostať aj na Slovensko? Prečo je pre svet nebezpečnejší vírus chrípky? Odpovedá oceňovaný virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV.

Ebola je nebezpečný vírus a nikdy sa jej nezbavíme. Chrípka je však väčšou hrozbou, hovorí virológ Archív Borisa Klempu

jedna epidémia eboly sa v Konžskej demokratickej republike (KDR) skončila koncom júla, no už začiatkom augusta vypukla ďalšia, v inej časti krajiny. Ako je to možné?

Tieto dve najnovšie epidémie spolu nesúvisia. Ide o nové zavlečenia vírusu z prírody medzi ľudskú populáciu. V tomto prípade teda nemôžme povedať, že je to vina tamojších úradov.

čo teda napomáha šírenie vírusu?

Najmä chudoba a zlé zdravotníctvo. A určite aj niektoré zvyklosti pri starostlivosti o chorých v rodine alebo aj pri pohreboch.

Konžská demokratická republika je všeobecne jednou z najčastejšie postihnutých krajín a očividne je súčasťou ekosystému, v ktorom sú prítomné rezervoárové zvieratá, a preto môže dochádzať k preskočeniu vírusu na človeka.

aká je situácia v okolitých krajinách? Nehrozí, že sa zopakuje kríza z roku 2014, keď bola epidémia v západnej Afrike mimoriadne kritická a denne pribúdali stovky prípadov?

Určite hrozí preskočenie vírusu do okolitých krajín, najmä do tých najbližších – Uganda a Rwanda. Aj keď situácia v Kongu rozhodne nie je ružová, treba oceniť, že s epidémiami eboly majú už predsa len väčšie skúsenosti ako mali v štátoch Guinea, Sierra Leone a Libéria v roku 2014. Pre tie to bola absolútne nová situácia.

Muž v meste Mangina drží informačný plagát o ebole. Zdravotníci robia opatrenia v regióne, kde si vírus vyžiadal už 9 obetí.Al-hadji Kudra Maliro / AP Photo / SITAMuž v meste Mangina drží informačný plagát o ebole. Zdravotníci robia opatrenia v regióne, kde si vírus vyžiadal už 9 obetí.

a svet? Poučil sa z epidémie spred troch či štyroch rokov?

Vyzerá to tak, že áno. Svet je ostražitejší a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) reagovala okamžite po rozpoznaní. Na pozadí už prebiehajú intenzívne prípravy. 

Jedným z najdôležitejších poučení je práve to, že WHO poskytuje pomoc už popredu aj okolitým štátom, aby bola infekcia rýchlo podchytená. Takisto sú už k dispozícii aj experimentálne vakcíny, ktoré boli vyvinuté ku koncu epidémie v západnej Afrike. To je tiež obrovský krok vpred v porovnaní s rokom 2014.

FAKTY O ŠÍRENÍ EBOLY V KONŽSKEJ DEMOKRATICKEJ REPUBLIKE (KDR):

Od začiatku novej epidémie eboly v KDR začiatkom augusta tohto roka evidujú konžské úrady sedemdesiatosem preukázaných či pravdepodobných prípadov nákazy a viac ako štyridsať úmrtí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite