Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcie čitateľov: AD V. Ledecká: Chudoba má na Slovensku ženskú tvár?

.mária Zelik Leitner .spoločnosť .listy

O probléme, ako zladiť materstvo a kariéru slovenských žien, som v poslednom čase čítala niekoľko článkov. Väčšina z nich sa odvoláva na správu Európskej komisie, podľa ktorej je na Slovensku jeden z najvyšších rozdielov medzi platmi mužov a žien. 

a ten súvisí s príliš dlhou rodičovskou dovolenkou slovenských žien. Odporúčania na zlepšenie tohto stavu smerujú väčšinou k skoršiemu nástupu detí do jaslí.

Mňa tieto „odporúčania“ dosť iritujú. Stretávam sa s nimi prakticky každý deň, pretože žijem v Rakúsku, kde je zvykom dať dieťa do jaslí, keď je vo veku približne pätnásť mesiacov (Rakúsko má podobne nastavený sociálny systém ako Nórsko spomínané v pôvodnom článku). No moje deti do jaslí nechodili a nechodia. Starší syn už síce navštevuje materskú školu, no stále som doma s mladším 13-mesačným batoľaťom. Keď ma stretnú susedia a známi, je to častou témou rozhovorov a dobre mienených rád.

Napríklad: „Prečo ešte nechodí do jaslí, veď by ste mohli pracovať a zarábať?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite