Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výzva pre Lubyovú: Nešikanujte vedcov nezmyselnými požiadavkami

.redakcia .spoločnosť

Viac ako sedemdesiat osobností vyjadrilo podporu Slovenskej akadémii vied a podpísalo výzvu ministerke školstva. Žiadajú od nej, aby vedcov nezneužívala ako rukojemníkov.

Výzva pre Lubyovú: Nešikanujte vedcov nezmyselnými požiadavkami Branislav Bibel/SITA Osobnosti žiadajú od Martiny Lubyovej, aby zapísala inštitúcie SAV do zákonného registra.

slovenská akadémia vied je popri univerzitách kľúčovou základňou pre vedu a výskum na Slovensku. Opakovane sa objavuje na prvej priečke v rebríčku najdôveryhodnejších verejných inštitúcií Slovenska (pozri posledný prieskum agentúry Focus zo dňa 19. 7. 2018). Pôsobí v nej vyše 3 000 vedeckých pracovníkov, ktorí reprezentujú dôležitú časť intelektuálnej kapacity Slovenska. 

Pred niekoľkými rokmi za začal proces transformácie SAV na autonómne vedeckovýskumné inštitúcie, ktorý mal za cieľ umožniť realizáciu výskumu v prepojení na priemysel a tretie zdroje financovania. Predstavitelia vedeckej a akademickej obce považovali tento proces, po vzore z okolitých krajín, za nevyhnutný, aby dokázali z externých zdrojov saturovať poddimenzované financovanie vedy zo strany štátu. (Na porovnanie výdavky na vedu tvoria na Slovensku 0,79 % HDP, priemer Európskej únie je na úrovni 2,03 % HDP. Cieľom Európskej únie je do roku 2020 dostať financovanie vedy členských krajín na úroveň 3,0 % HDP, keďže strategicky je vnímaná ako jeden z pilierov konkurencieschopnosti EÚ v globálnom priestore. Zdroj: Eurostat).

Je viac než zrejmé, že súčasnosť aj budúcnosť každej krajiny v sociálno-ekonomickom ohľade je priamoúmerná jej vyspelosti na vedecko-technologickej a kultúrnej úrovni. Vytvorenie adekvátnych podmienok pre rast duševného vlastníctva by malo byť preto prioritou každej zodpovednej vlády.

„Je pre nás neprijateľné, aby ministerstvo školstva autokratickým spôsobom zasahovalo do štruktúry ich zriadenia.“

Proces transformácie sa pripravoval niekoľko rokov a Slovenská akadémia vied sa k nemu dôsledne postavila. Okrem podstaty svojej práce venovanej vedeckej činnosti tak v posledných rokoch prešla externým medzinárodným kvalitatívnym auditom, uskutočňovala zmeny vo svojej organizačnej štruktúre a pripravovala transformáciu svojich ústavov na autonómne vedeckovýskumné inštitúcie európskej úrovne.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite