Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slušné Slovensko na dovolenke?

.veronika Bruncková .spoločnosť .za slušné slovensko

Pán Bugár nám začiatkom prázdnin naordinoval leto bez politiky. Vraj je škodlivé, keď vstupuje do každodenného života občanov. Ja však navrhujem: Kúpte si na pláž k Orwellovi, Kunderovi či Váchovi aj slovenské noviny.

Slušné Slovensko na dovolenke? MARTIN MEDŇANSKÝ/SITA Diskusia novinárov a zástupcov iniciatívy Za slušné Slovensko na festivale Pohoda o zmenách v novinárskej profesii po vražde Jána a Martiny.

keď som si na začiatku prázdnin prečítala spomínaný blog, bola som naštvaná. Konečne sa k nám pred letom dostali aj dobré správy, ako napríklad väzba podozrivého Kočnera či peniaze, ktoré sme spolu vyzbierali na benzín pre protestujúcich farmárov. A moju radosť schladí nejaký krátky blog? Aj pár slov však dokáže veľa povedať. Napríklad vykresliť politiku ako negatívnu vec, ktorá nemá pokaziť naše pozitívne leto. Môžeme sa na leto zbaliť, starať sa len o svoje veci a tie verejné nechať tak. Asi sa menej rozčúlime, to je pravda. No namiesto tohto pohľadu by som čakala, že sa budeme tešiť, že ľudia, ktorých predtým spájalo sledovanie nejakej reality šou, teraz presedlali na kvalitnú žurnalistiku. Zrazu ľudia diskutujú na sociálnych sieťach, že ak sa budú väznice plniť ľuďmi podozrivými z daňových podvodov, aj dane sa im zaplatia ľahšie. Jednoducho povedané, začali sme sa zaujímať o spoločné veci. Vo vyzretej spoločnosti by som čakala, že politici uvítajú a podporia takúto dozrievajúcu občiansku spoločnosť. No nie každému vyhovuje, keď sa občania stávajú politicky zrelšími a angažovanejšími. Ľahšie sa ženú ovce, než vedie rozumný národ. 

politika je všade

A práve pre tento pohľad si leto bez politiky nemôžeme dovoliť. Samozrejme, všetkým nám prajem pokojné dovolenky. No na druhej strane cítim zodpovednosť za to, aby sme opäť neupadli do letargie a nestarali sa všetci zas len o seba. Za posledné mesiace sme sa naučili, že žiť v zastupiteľskej demokracii neznamená vložiť osud krajiny do rúk politikom vo voľbách a ďalej nesledovať, čo sa s ňou deje. Najmä keď na jej čele stoja ľudia, ktorí zverenú dôveru zneužívajú na vlastný prospech. A zároveň sme pochopili, že politika nie je zlo, od ktorého musíme bočiť. Práve naopak. Keď som bola malá, často mi hovorili, že politika je panské huncútstvo, ktoré sa nás netýka. Potom som robila so sociálne znevýhodnenými deťmi, neskôr cez leto navrhovala riešenia pre bývanie Rómov. Zakúsila som naše nemocnice, platila prvýkrát dane, spoznala som, ako funguje výstavba na Slovensku. Pochopila som tiež, že politika je všade a vždy. Aj v lete. Netvoria ju len politické špičky štátu, ale aj moje a vaše malé rozhodnutia žiť čestne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite