Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za slušné Slovensko podporí v komunálnych voľbách Matúša Valla, niektorí politici to kritizujú

.daniel Klembara .spoločnosť

Iniciatíva predstavila Víziu slušných miest a obcí, ku ktorej sa Vallo ako kandidát na bratislavského primátora priklonil. Podporuje tiež kandidáta na primátora Nitry Mareka Hattasa a kandidáta na primátora Žiliny Petra Fiabáneho.

Zástupcovia iniciatívy deklarujú, že naďalej ostávajú občianskou iniciatívou a že do politiky nevstúpili. Uvedomujú si, že môže prísť časť kritiky za to, že niekoho podporia. „My však len hovoríme, že títo ľudia sa hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tie podmienky. Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my," uviedol člen iniciatívy Juraj Šeliga. Podporiť chcú aj ďalších nezávislých kandidátov na poslancov zastupiteľstiev či na primátorov a starostov v obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k vízii a ktorých si vyberú.

„Musí mať ohlásenú kandidatúru ako nezávislý kandidát, musí sa hlásiť k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a musia ho poznať jednotliví koordinátori, ktorí robili zhromaždenia Za slušné Slovensko. Takto chceme ukázať ľuďom, že politika nie je niečo zlé a ak chceme zmenu v krajine, musíme začať od seba a angažovať sa,“ vymenoval podmienky podpory kandidátov Šeliga. 

Základom ich vízie je, že politika musí byť službou a účasť občana na moci nemôže končiť len voľbami. Ktokoľvek, kto kandiduje do orgánov samosprávy obcí a miest, sa musí podľa iniciatívy hlásiť k tomu, že občania majú právo byť účastní na správe vecí verejných. „Naša vízia je veľmi konkrétna. Jedna z vecí, ktorá je relatívnou novinkou na Slovensku, je to, že kandidáti, ktorí sa chcú prihlásiť k tejto vízii a chcú podporu iniciatívy Za slušné Slovensko, musia po svojom zvolení raz za dva mesiace usporiadať minimálne 90-minútové stretnutie s občanmi,“ priblížil. Nosnou časťou vízie je volanie po transparentnosti, aby bolo všetko verejne prístupné a ľudia vedeli, čo sa okolo nich deje. 

Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko avizujú, že počas leta budú chodiť po celom Slovensku a organizovať diskusie či zapájať sa do už existujúcich občianskych projektov. „Budeme vyzývať všetkých čestných ľudí, aby začali zvažovať svoje prípadné kandidatúry na poslancov zastupiteľstiev alebo primátorov i starostov miest a obcí Slovenska,“ poznamenala členka iniciatívy Karolína Farská. 

Niektorí politici tento krok kritizujú.

facebook

facebook

 Zdroj textu: TASR

 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Klembara .spoločnosť
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite