Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farmári: Veríme, že sa systém zmení

.eugen Korda .michal Magušin .spoločnosť .diskusia

Aké sú príbehy malých farmárov, ktorí prišli bojovať za svoje práva do Bratislavy? Čo očakávajú od predstaviteľov štátu? Prinášame výber z diskusie Eugena Kordu a Michala Magušina farmármi.

Farmári: Veríme, že sa systém zmení BORIS NÉMETH Protestujúci farmári, ktorí prišli bojovať za svoje práva do Bratislavy. V .klube pod lampou s Eugenom Kordom a Michalom Magušinom diskutovali aj Jaroslav Jánoš, Patrik Magdoško a Lucia Gallová.

pricestovali ste do Bratislavy a tým ste museli načas opustiť svoju prácu. Prečo?

Pavol Jánoš: Pretože nastal stav, ktorý je v súčasnosti neudržateľný a v stave, v akom sa nachádzame teraz, je jednoducho nevyhnutné niečo urobiť.

Patrik Magdoško: Slovenské poľnohospodárstvo už približne dvadsaťpäť rokov stagnuje, a keď to takto pôjde ďalej, o desať rokov už nebude nijaké. Ten čas sa kráti a ľudia už stoja nad priepasťou.

Lucia Gallová: Už dlhšie sa snažíme komunikovať s ministerstvom o niektorých našich požiadavkách, a darilo sa to iba dovtedy, kým im to vyhovovalo. Keď im to prestalo vyhovovať a začali sme byť kritickí, spolupráca prestala a dostali sme veľmi nepríjemné reakcie. Zistila som, že prinášať inú kultúru do politiky je s týmto ministerstvom a s touto vládou jednoducho nemožné. 

aké sú vaše osobné príbehy, ktoré vás motivovali na aktivitu, na ktorú ste sa podujali?

Jánoš: Môj príbeh sa spája s mojou činnosťou podnikateľa, keď som prostredníctvom inej firmy staval pre Františka Oravca stavby. No prišla finančná skupina, ktorá mala oňho veľký záujem a jednoducho vzali pod seba firmu, ktorej prostredníctvom som preňho staval a ktorá mi dlhovala. Firmu prepísali na bieleho koňa, po šiestich, možno siedmich mesiacoch ju prepísali opäť na iných šiestich konateľov, až nakoniec s kýmsi splynula. Čiže keď som vyfakturoval prvých 150-tisíc eur, ďalších 150-tisíc som už nemal komu. Dohodli sme sa teda s Františkom Oravcom, pre ktorého som staval kozín a ovčín, že aj ja začnem zazmluvňovať pôdu v teritóriu tejto finančnej skupiny. Zazmluvnil som si celkom slušné množstvo hektárov, dokopy 240, len s tým rozdielom, že ma na ne dodnes nepustili.

„Pán Danko akoby ani nebol ochotný zavolať si Fica a Bugára za jeden stôl a rozprávať sa s nimi.“

počkajte, vy ste mali zmluvu na to, že tam môžete pracovať, hospodáriť a teraz vás tam niekto nechce pustiť? 

Jánoš: U nás je to bežná vec, pretože kedysi existovali poľnohospodárske družstvá alebo štátne majetky. Tie družstvá prešli nejakou transformáciou, pod eseročky, vydali sa podielové listy, tie sa nejakým spôsobom stratili a ostala po nich pôda. O túto pôdu teraz ide. A teraz, keď sa z eseročiek dostala pôda pod kontrolu finančných skupín, tak finančné skupiny potrebujú mať záruku, že o tú pôdu neprídu.

no ešte raz, veď vy ste to mali v zmluve, tak ako to, že vás tam nepustili?

Jánoš: Existuje takzvané zvykové právo, to znamená, že keď oni zaplatili 1 600 eur za hektár pôdy, oni ju chcú aj jednoducho mať. A je im jedno, či ju vlastnia, alebo nevlastnia, či majú právny titul, alebo nemajú. Oni sa, skrátka, k tej pôde musia dostať. Majú veľké traktory a ak si to nevynútia vplyvom, tak použijú silu. 

pán Oravec, aký je váš príbeh?

František Oravec: Mám farmu nedaľeko Košíc pri obci Gyňov. Spokojne som hospodáril, jediný stres som mal z toho, či sa mi nepokazí stroj. Darilo sa do roku 2015, keď za mnou prišla skupina chlapíkov, ktorí mi povedali, že musím predať svoju farmu. Keď som sa ich opýtal, prečo by som to mal urobiť, neodpovedali mi. Ich právnik mi povedal, „lebo ste v zornom záujme nášho klienta“. Ten klient bola skupina ESIN. Zaplatili najväčšiu právnu kanceláriu a tlačili ma do toho, aby som farmu predal. Spýtal som sa teda, že koľko mám toho odpredať. Povedali, že všetko. Keď prišlo na cenu, uviedli takú nízku, že nepokryje ani lízingy, ani úvery. Právna kancelária mi oznámila, že urobia riadený konkurz a peniaze dostanem v hotovosti. Nechcel som oklamať obchodných partnerov. Tlačili ma do konkurzu a povedal som, že to neurobím. Tak mi povedali, že mi zo života urobia peklo. A aj to dodržali.

ako? Čo vám spravili?

Oravec: Bol som presvedčený, že ma zničia. Urobili to tak, že obchodná partnerka, ktorá pre mňa stavala stavby, jedného dňa zmizla. To je tá firma, pre ktorú staval pán Jánoš. Dlhovali mi veľkú sumu peňazí, keďže z nich postavili vodnú elektráreň. Po dvoch mesiacoch som zistil, že sídli v Tatrách v nehnuteľnosti, ktorá patrí do portfólia tej skupiny, ktorá chcela odo mňa pôdu. Firme povedali, že nebude musieť vrátiť peniaze, a že oni jej garantujú ochranu. Zároveň kúpili pohľadávku na mňa. Nedokázal som viac finančne existovať. Takto ma vydierali. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite