Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zažívame informačnú revolúciu. Sme na to pripravení?

.matúš Dávid .spoločnosť

Hoaxy sa vždy vyroja najmä pred voľbami a ich problémom je, že živia nenávisť a vyostrujú konflikty medzi ľuďmi. Štyria novinári a analytici, ktorí skúmajú fungovanie dezinformácií, diskutovali o príčinách a dôsledkoch šírenia falošných správ. Tu je výber najzaujímavejších postrehov.

Zažívame informačnú revolúciu. Sme na to pripravení? Matúš Dávid so svojimi hosťami počas diskusie v .klube pod lampou o dezinformáciách.

„Najúčinnejšie dezinformácie kombinujú reálne udalosti s rozličnými výmyslami.“ (Vladimír Šnídl, Denník N)

„Jedným z dôvodov, pre ktorý ľudia začínajú veriť konšpiráciám, je nadobudnutie pocitu možnej straty výsad a spoločenského statusu.“ (Tomáš Prokopčák, SME)

„Dezinformácie a hoaxy, ktoré úspešne pracujú s existujúcimi predsudkami, sú medzi ľuďmi najviac šírené a akceptované.“ (Daniel Milo, GLOBSEC Policy Institute)

„Žiadny z dezinformačných webov na Slovensku ešte nikdy neodhalil žiadnu korupčnú kauzu.“ (Vladimír Šnídl, Denník N)

„Ak je za slobodu slova vydávané šírenie bludov, v dôsledku ktorých je časti obyvateľstva ubližované, potom takáto sloboda slova nemá nárok byť uplatňovaná. Spoločnosť má morálnu zodpovednosť proti tomu zasiahnuť.“ (Tomáš Prokopčák, SME)

„Politické elity svojimi kontaktmi s konšpiračnými webmi legitimizujú aj dezinformácie či lži, ktoré sa na danom médiu vyskytli v minulosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite