Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dodržaná dohoda?

.lukáš Krajčír .spoločnosť

Popri Martinskej deklarácii sa azda o žiadnej politickej dohode nepolemizovalo toľko, ako o Pittsburskej dohode, významnom vystúpení amerických Čechov a Slovákov za spoločný štát.

Dodržaná dohoda? boris németh 2018 Pittsburgh: Pamätná tabuľa pripomínajúca podpísanie Pittsburskej dohody, ktorá schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte.

na prelome mája a júna sme si pripomenuli 100 rokov od podpísania a 80 rokov od manifestačného „príchodu“ Pittsburskej dohody na Slovensko. Ľudácka stranícka mašinéria permanentne dopovala českú a slovenskú spoločnosť akousi zradou, ktorej sa mal dopustiť Tomáš Garrigue Masaryk, keď z pozície signatára dohody a neskôr prezidenta nového štátu vraj neuvádzal do praxe jej program. V skutočnosti však ide o hrubé zavádzanie.

V prvom rade, signatári schvaľovali snahy o zriadenie spoločného štátu Čechov a Slovákov. Bod sa naplnil skôr, než to sami čakali a o päť mesiacov sa na mape Európy objavil nový štát. Nepochybne zásluhou triumvirátu Masaryk-Štefánik-Beneš. V druhom bode žiadali, aby Slovensko získalo vlastnú administratívu, snem a súdy. Už (ústavný) župný zákon z roku 1920 nariaďoval vznik obecných, okresných a župných zastupiteľstiev a zväzov, ktoré boli garanciou čiastočnej decentralizácie, no najmä zárukou integrity štátu v čase výbojného maďarského nacionalizmu a boľševických ašpirácií po svetovej proletárskej revolúcii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite