Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Brat: Únia chce Španielsko pokope, nevidí vyšší princíp

.matúš Dávid .spoločnosť

Španielsko zažilo koncom minulého týždňa dve významné, v niečom dokonca bezprecedentné udalosti.

Roman Brat: Únia chce Španielsko pokope, nevidí vyšší princíp matúš Baňovič

pravicová centrálna španielska vláda padla, novým premiérom sa namiesto ľudovca Mariana Rajoya stal socialista Pedro Sánchez. Katalánsko má pre zmenu tiež novú vládu – neprekvapí, že ide o vládu separatistov. Aké silné politické zemetrasenie otriaslo Pyrenejským polostrovom? Čo čaká Španielsko najbližšie mesiace? A vôbec – sú  Katalánci stále ešte iba akísi donkichoti separatizmu, ktorí sa snažia dosiahnuť nemožné? Aj na to sa opýtam slovenského spisovateľa, scenáristu a prekladateľa, muža, ktorý rozumie Španielsku, jeho kultúre i politike – Romana Brata.

pre rozsiahly a dlhotrvajúci korupčný škandál španielsky parlament po prvý raz vo svojej modernej histórii odvolal premiéra. Marianovi Rajoyovi z Ľudovej strany poslanci vyslovili nedôveru. Akým bol premiérom?

Vnímam Mariana Rajoya ako pragmatického politika a takto sa, evidentne aj so svojimi politickými spolupútnikmi, aj správal. Fakt, že padlo obvinenie a viacerým členom strany dokázali participáciu na korupčných škandáloch, je pravda. Ak je človek pri niečom takom prichytený, jeho politická kariéra sa končí, alebo je v ohrození. Tak to v západnej demokracii funguje, a to sa stalo aj Rajoyovej Ľudovej strane. A vôbec ma neprekvapuje, že to socialisti, teda jeho protivníci, využili, zmocnili sa kormidla a postavili sa do čela vlády. 

sochu Mariana Rajoya symbolicky odstránia aj z múzea voskových figurín v Madride. Mal skúsený politik po siedmich rokoch skončiť práve takto?

Rajoy túto situáciu nemohol ustáť. Jemu bolo jasné, že ak budú niektorí členovia Ľudovej strany odsúdení, vyvolá to vlnu negatívnych reakcií nielen zo strany občanov, ale aj zo strany politickej opozície. To, že jeho vláda bola odvolaná, preto vnímam len ako logický dôsledok týchto jeho problémov.

novým, v poradí siedmym španielskym premiérom je 46-ročný socialista Pedro Sánchez. Keď skladal sľub, prisahal iba na ústavu, a nie na Bibliu ani kríž, ako bývalo zvykom. Čo tým mohol naznačiť?

Vnímajme to tak, že Sánchez je predstaviteľom španielskej robotníckej socialistickej strany. Je teda socialistom, evidentne aj ateistom, a tak si povedal, že nebude pokrytcom a nebude prisahať na Bibliu. Akokoľvek Španielsko vnímame ako katolícku krajinu, evidentne už mnohé veci v Španielsku nefungujú tak, ako fungujú v našich predstavách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite