Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Nelubyvá“ situácia v školstve

.rastislav Mikuláš .spoločnosť

Trhaním lupienkov sedmokrásky „ľúbi - neľúbi" si deti analyzujú šance svojich lások. Použitím tejto „luby-neluby" metódy by sme dostali rovnaké výsledky, keby sme sa dnes v parlamente pýtali na stav nášho školstva.

„Nelubyvá“ situácia v školstve DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA Aktuálna ministerka školstva Martina Lubyová dodržala tradíciu – po nahradení svojho spolustraníka v kresle zrušila jeho pripravovanú reformu a prisľúbila vlastnú.

presnejšie, keby sme sa pýtali na názor týkajúci sa Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania (NPRVV), ktorý nedávno predstavilo ministerstvo školstva. Ale ako už aj staršie deti vedia, realita je komplikovanejšia a ťažko ju zjednodušiť na také jednoduché zhodnotenie.

Po novembri '89 bola celá spoločnosť nastavená na reformy v rôznych odvetviach, aby sme dobehli krajiny prvého sveta. Školstvo sa nedalo zahanbiť a odvtedy sme tu mali reformy s názvami ako Duch školy, Konštantín – NPVV, Milénium, Minerva, Naučme sa učiť – učíme sa pre život, a ďalšie. Nedávno tu vznikol aj dokument Učiace sa Slovensko, a už je tu niečo nové – ukryté pod skratkou NPRVV. 

Už samotný fakt, že máme až toľko reformných zámerov v odvetví, kde trvá dlhšie, kým sa zmeny vôbec prejavia, ukazuje, že v skutočnosti zostali tieto reformy iba na papieri alebo v štádiu pokusu. A ako trefne poznamenala Iniciatíva To dá rozum, tieto slepé výstrely môžu za stratu záujmu, ba až rezignáciu všetkých zainteresovaných osôb o školstvo. Teda o našu budúcnosť. A v skutočnosti, keďže už žijeme v globalizovanom svete, je to ešte horšie.

aké kone?

Pred nejakými sto rokmi, v dobe nástupu áut, bolo ministerstvo dopravy určite veľmi reformne naladené a oblasť taxislužieb reformovalo ako na bežiacom páse. Raz uzákonili, ktoré plemená koní a v akom počte sa smú používať v záprahu koča. Druhý raz zase riešili farbu fiakra a sedačky v ňom. A niekedy išli po najlepšie praktiky až do zahraničia, aby potom povozníkom nakázali jazdiť po opačnej strane. Určite sa navzájom nezabudli potľapkávať po pleciach, ako dobre im to ide. A zrazu po čase, na prekvapenie samotných úradníkov, povozy boli na cestách voľným výberom obyvateľstva nahradené motorizovanými taxíkmi. Ale úradníci sa stihli aklimatizovať, aby v čase uberov a hopinov regulovali aspoň to, ako sa smú motorizované taxíky objednávať – kývaním ruky alebo telefonicky. Samozrejme, každé reformné nadšenie malo aj svoj vznešený názov, napríklad Národný plán rozumného vyvolávania výťahov (NPRVV). Podobnosť s dneškom čisto náhodná.

„Dnešné vládnuce strany majú vo svojich členských základniach určite kvantitu, s čím sa rady hrdia.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite