Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Reakcie čitateľov: AD T. Ľuptáková a V. Baranová: Sestru nezvesíte len tak zo stromu

.spoločnosť .listy

Dovoľte mi reagovať na článok redaktorky Denisy Gdovinovej. Ide o rozhovor s dvoma zdravotnými sestrami – predsedníčkou odborov v Národnom onkologickom ústave Terezou Ľuptákovou a členkou odborového výboru Vladimírou Baranovou.

v článku sa respondentky negatívne vyjadrujú k mojej osobe i mojej práci a, bohužiaľ, uvádzajú viaceré nepravdivé a  zavádzajúce informácie, ktoré ma poškodzujú ako lekára, manažéra i ako človeka. 

Respondentky sa vyjadrili, že za môjho pôsobenia vo funkcii riaditeľa NOÚ sa neefektívne hospodárilo, že „vedenie robilo nákupy nekontrolovane. Materiál sme vzali od hocijakej firmy, nikoho netrápilo, či je to drahé“ a pod. 

Toto tvrdenie p. Luptákovej je absolútne klamstvo, až ma núti zamyslieť sa nad motiváciou predsedníčky odborov. Už v období zavádzania elektronického trhoviska totiž NOÚ patril k lídrom v jeho používaní. V zmysle zákona sme robili výberové konania, transparentne sme zverejňovali zmluvy a faktúry. Pod mojím vedením sme sa snažili hospodáriť rozumne, ale nikdy sme nešetrili na úkor pacientov, lebo to som vždy považoval za neprípustné, za hranicu, ktorú ja nikdy neprekročím. Napriek tomu, že sme pacientom podávali novšie, modernejšie a drahšie lieky a tiež špeciálny zdravotný materiál, spotreba materiálu počas môjho vedenia NOÚ medziročne stúpla (2015―2016) iba o necelých 125 000 eur. V roku 2017 vykonal v NOÚ rozsiahlu kontrolu Najvyšší kontrolný úrad (hodnotil práve obdobie môjho vedenia) a nekonštatoval žiadne zásadné pochybenia pri nákupoch. 

V článku tiež zaznela aj informácia, že som NOÚ dostal do mínusu. Riaditeľom NOÚ som bol v rokoch 2012 až 2016. Počas prvých troch rokov sme hospodárili vyrovnane. Na konci roku 2015 sme síce ešte zaznamenali zisk vo výške 7 857 eur, ale na konci roku 2016 sme mali už stratu na úrovni  1 617 374 eur. Táto strata však nebola spôsobená neefektívnym hospodárením či nekontrolovanými nákupmi, ako respondentky v čitateľom podsúvajú. Táto strata bola spôsobená viacerými zásadnými legislatívnymi zmenami, ktoré sme museli ako štátna organizácia povinne akceptovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite